×

Te + Én

Ez lehet a valódi boldogság titka

Egy 75 éven át tartó kutatás világított rá arra, hogy mi az a három dolog, ami igazán számít, ha valóban boldogok akarunk lenni.

George Vaillant pszichiáter 1972 és 2004 között vezette azt a kutatást a Harvard Egyetemen, ami arra kereste a választ, hogy mitől lehetünk igazán boldogok. 268 végzős hallgatót válogattak ki a tanulmány egyik részéhez a Harvard Egyetemen, a másik részébe pedig 456 kamaszt (12 és 16 éveseket).

Fotó: iStock.com/Roman Samborskyi

Az ő életüket, munkáikat, kapcsolataikat és egészségüket követték nyomon 75 éven keresztül. És, hogy mire jutottak? A kutatása szerint a vagyon hajszolása és a gazdagság helyett a kapcsolatok minősége az, ami igazán számít. Vagyis az a régi mondás, hogy a pénz nem boldogít, abszolút igaz. A nyugodt, stresszmentes élet sokkal több boldogságforrást tartogat akár rövid, akár hosszútávon.

Azok a vizsgált személyek, akiknek jó kapcsolatuk volt a családjukkal, barátaikkal és a közösséggel, sokkal boldogabbak és egészségesebbek voltak, mint kevésbé szociális társaik, ráadásul tovább is éltek. A magányos emberek esetén jóval több egészségügyi problémát jegyeztek fel. Ám ebből nem az következik, hogy párban boldogabbak vagyunk, mert a kapcsolatok minősége is számít.

A tanulmány szerint, akik egyedül éltek, boldogabbak voltak, mint azok, akik viharos kapcsolatokban töltötték a mindennapjaikat. Vagyis a valódi boldogsághoz kell a nyugalom, amit a családunkkal közösen kell megteremteni. Ne legyünk nagyravágyók és figyeljünk egymásra. Sőt, ha adunk, akkor kapunk is, és ez az élet minden területére igaz.