×

Te + Én

Szerelem ide vagy oda, nem szívesen válnak meg a nevüktől a nők

A házassággal minden megváltozik – bizonyos esetekben a női fél neve is. Ám senki nem érezheti magát sarokba szorítva, ugyanis 2004 óta sokféle változat közül választhatnak az arák.

A legáltalánosabban elterjedt lehetőségek:

1. A nő a házasság után is a saját nevét viseli (pl.: Varga Lívia)

2. A nő felveszti a férje vezetéknevét és elhagyja a sajátját (Kovács Lívia)

3. A nő a saját és a férje vezetéknevét tetszóleges sorrendben „összeragasztja” egy kötőjellel – és ugyanezt a férj is megteheti (Kovács-Varga Lívia, Kovács-Varga János)

4. Több tagú névre vált, amelyben az első a férj vezetékneve a „-né” toldalékkal, és emellett marad a leánykori teljes neve (Kovácsné Varga Lívia)

5. Egészen hosszú névváltozatot választ, ez a férj teljes neve és a leánykori név (Kovács Jánosné Varga Lívia)

6. Felveszi a férje nevét, és semmit nem hagy a sajátjából (Kovács Jánosné).

Fotó: iStock.com/Africa Studio

Az általános anyakönyvvezetői tapasztalat az, hogy a „né” végződést tartalmazó házassági nevek minden változata kiveszőben van, rövid idő alatt elterjedt viszont a kötőjeles lehetőség. A férjek a tapasztalatok szerint a maguk részéről nem bánnák, ha valamilyen formában megjelenne a nevük és esetleg a „-né” toldalék is, de az ifiasszonyok erre már kevésbé hajlandók, a kötőjeles változaton túl egyre népszerűbb a leánykori név megtartása is.

Ragaszkodnál a hagyományokhoz?

A férj teljes nevét felvevő és a sajátot elhagyó névváltozat mára szinte teljesen kiment a divatból. Ez a legtradicionálisabb magyar asszonynév-változat, sokan ragaszkodnának is hozzá hagyománytiszteletből, de a mai viszonyok között sajnos nem túl praktikus. Aki a 20-21. század gyermekeként mégis ezt választja, az praktikus okokból a legritkább esetben használja bemutatkozáskor vagy munkahelyi levélváltáskor, ugyanis nem derül ki belőle a keresztnév… (Kedves Jánosné!)

Ráadásul ha az illető nő vezető beosztásban van, csak a legritkább esetben érzi odaillőnek a férjes név használatát.

Egy szó mint száz: a szerelem és a házasság sok mindenre inspirálhatja az arát, még az is lehet, hogy a – természetesen cseppet sem komoly – nehézségek ellenére is „eldobja” valaki a saját nevét, de akkor számítson rá, hogy lehetséges, a hivatalos neve előbb-utóbb elválik a „viselt” nevétől: lesz egy neve, amit ügyintézéskor használ vagy aláírásokkor, és lesz egy, amit a maga kedvére igazít.