Te + Én

Hanyagold az exed!

Az ugyanazzal a partnerrel való szakítás-kibékülés, szétköltözés-összeköltözés, ami egyfajta érzelmi hullámvasútként működik: káros. Orvosilag igazolt, hogy árt a lelki egészségednek is, hosszabb távon depressziót és szorongást okoz. Pontosabban – te okozol magadnak!

A szakítások borzasztóan megviselik mindkét felet, egészen súlyos következményeket is okozhatnak, amelyekből nem ritkán a gyászfolyamathoz hasonló stációkon, akár éveken keresztül tartóan lehet csak kievickélni. Ugyanakkor ez normális folyamat, amelynek – és ez fontos! – van kezdete és van vége. Ezzel szemben a stresszel terhelt ismétlődő átmenetek (átmenet a kapcsolatból a szakításba, aztán a szakításból vissza a kapcsolatba, majd újra szakítás – stb.) hosszú távon nyomot hagy a lelki közérzetünkön.

Fotó: iStock.com/George Rudy

Minél többször nyomkodják a partnerek ezt a párkapcsolati ON/OFF gombot, annál inkább rányomja ez a bélyegét az életükre, akár egészen súlyos lelki következményeket okozva – nyilatkozta a Time magazinnak Kale Monk, a Missouri Egyetem adjunktusa. (Fontos kiemelni, hogy a szakítási „ciklusokba” esett párok esete nem ugyanaz, mint az egy alkalommal szakító, majd újra, stabilan ugyanabban a felállásban párkapcsolatot folytatóké.)

A megkérdezéses kutatásokon alapuló megállapításoknak vannak bizonyos figyelmeztetései. Lehetséges, hogy akik hajlamosak a depresszióra és a szorongásra, azok eleve instabilabb kapcsolatban élnek – a számukra különösen kockázatos az összeveszés-kibékülés ismétlődő folyamata. Az újra és újra bekövetkező szakítások hátterében a szakértő szerint nagyon gyakran párkapcsolati erőszak áll, ebben az esetben viszont kifejezetten fontos, hogy az erőszakot elszenvedő fél ne folytassa a kapcsolatot, ha úgy érzi, hát zárja le azt egyértelműen és véglegesen.

Segíthet a döntés meghozatalában, ha valamiféle szakértő, támogató közreműködését veszi igénybe a pár, és együtt gondolják át a kapcsolat újraélesztésének/fenntartásának indokait. Ha vannak ilyenek… Egy ilyen szakértői beavatkozás abban is segíthet, hogy egyértelműbb lezárást adjon egy kapcsolatnak, vagy abban, hogy szigorú szabályok mentén, de érdemes újra nekirugaszkodni.

Azt is tartsd szem előtt, hogy egy szakítás, ha az egy kifejezetten mérgező kapcsolat következménye, építő hatással is bírhat a személyiségre!

Fotó: iStock.com/Rawpixel.com

A már említett szakember tanácsa az, hogy mielőtt valaki újramelegítené a kapcsolatát az exével, előbb gondolja át a szakítás egykori okait és adjon választ a kérdésre: Ezúttal valóban másképpen történnek majd a dolgok? Az is segít, ha a pár közösen beszéli át ezeket a kérdéseket. Így mindkét fél számára egyértelművé válik, hogy kinek miben kell változtatnia, és kiderül az is, hogy képes-e erre.

Egyszóval: adj, adjatok egy esélyt nyugodtan magatoknak, de csak miután tényleg mindennel számot vetettetek és átbeszéltetek. Ha pedig a kapcsolat javíthatatlannak „minősül”, semmiképpen ne érezd magad bűnösnek! Nem is hinnéd, mennyire fontos a lelki és fizikai jólét, ami egy mérgező kapcsolatban nem létezhet – ahogy egy végtelen szakítási-békülési ciklusba esett személy számára sem.