Te + Én

Szerelmeseket szakít el egymástól a vírus

Közel hat hónap elteltével ölelhette meg Thomas Zeh stuttgarti 40 éves fiatalember menyasszonyát, a jekatyerinburgi Sayana Tarhanovát. Nem Németországban, nem Oroszországban - hanem Törökországban, az isztambuli repülőtéren.

A két szerelmes közt több mint 6000 kilométernyi távkapcsolat áll fenn. Általában négy-hat hetente látogatják egymást. Márciusban a koronavírus meghiúsította terveiket, a határok szorosak, a találkozók pedig lehetetlenek voltak.

Képünk illusztráció. Fotó: iStock.com/eldar nurkovic

Thomas Zehhez és menyasszonyához hasonlóan világszerte sok nőtlen pár él – szó szerint – hosszú távú kapcsolatban. A jelenlegi utazási korlátozások miatt nem láthatják egymást. Újra és újra törlik járataikat, vagy elutasítják a vízumkérelmeiket.

A szerelem nem turizmus, a párokra más szabályoknak kell vonatkozniuk, mint a nyaralóknak – mondja Moritz Körner, az európai parlamenti képviselője, aki rengeteg változást követelő levelet kapott már a témában. Körner képviselő a parlament belügyi bizottságban ezért felszólította Horst Seehofert, hogy „tegyenek kivételt a szerelmesekkel”.

A belügyminiszter megoldást ígért, ám eleddig még nincs változás az ügyben.