Te + Én

76 év után a halálában „találkozhat” újra a hős magyar katona és egykori hitvese

A második világháború sok-sok szerelmest elszakított egymástól. Tragikus sors jutott Nagy Endre István ejtőernyősnek és feleségének, Eszternek is: két évvel házasságkötésük után a férfi hősi halált halt, az asszony pedig életében már sosem tudhatta meg, hol nyugszik a férje. Békés megyében élő lányuk most azt szeretné, ha végre egy helyen aludnák örök álmukat.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai „fülest” kaptak a sülysápi helytörténeti kutatóktól arról, hogy a falu határában, a szántóföldön a második világháború alatt katonákat temettek el jelöletlen sírba. A fémdetektoros kutatást követő feltáráskor a szakemberek előtt egy állásrendszer képe bontakozott ki, amelyben három magyar katona maradványát találták meg.

Nagy Endre 1944-ben, Sülysáp határában hősi halált halt ejtőernyős tizedes megtalált arany jegygyűrűje, amelyet lánya, Nagy Jolán Eszter átvehetett. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A katonáknál nem volt semmilyen irat, amelynek alapján azonosítani lehetett volna őket, mindössze ejtőernyős jelvény került elő sírjukból, valamint egy arany karikagyűrű, amelybe ezt a feliratot vésték: Esztike 42.

A hős magyar katonákról eleinte mindössze ennyi információ állt a kutatók rendelkezésére. A levéltárban aztán átvizsgálták a térségben eltűnt, meghalt ejtőernyősök úgynevezett „veszteségkartonjait”, azokon pedig azt keresték, szerepel-e valamelyiken Eszter nevű feleség. Nem találtak ilyet…

Fordulatot akkor vett az izgalmas történet, amikor a múzeum a Facebookon kért segítséget az Eszter nevű nő megtalálásához. Azt írták:

Esztike, hol vagy? Férjeden kívül még két katonát temettek el a helyszínen, amit a napokban a hadisírgondozók fáradhatatlan munkával tártak fel. Sajnos sem férjed, sem társai azonossági jegytokja nem került elő, így egy nyom maradt kilétük felkutatásához: féltve őrzött jegygyűrűtök. Az ékszer belső felén az „1942 Esztike” felirat olvasható, örök emléket állítva szerelmeteknek. Ha magadra ismersz, Eszter, kérjük, jelentkezz!

Nagy Endre 1944-ben, Sülysáp határában hősi halált halt ejtőernyős tizedes megtalált arany jegygyűrűje, amelyet lánya, Nagy Jolán Eszter átvehetett a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A nem mindennapi felhívást 15 ezren osztották meg és 1,5 millió ember látta

Közzététele után úgy egy héttel jelentkezett egy család, azzal, hogy a gyűrű valószínűleg az ő hozzátartozójuké, az 1944. november 10-én hősi halált halt Nagy Endre István tizedesé, aki feleségével, Eszterrel 1942 áprilisában kötött házasságot. A második világháború idején ejtőernyősként teljesített szolgálatot, és társaival a védőállásban, a szovjetekkel vívott tűzharcban halt meg 1944 novemberében.

Nagy Endre István kartonján az szerepelt, hogy az isaszegi temetőben temették el, de végül ezt egyetlen más irat sem támasztotta alá.

A hős katona gyűrűjét a napokban a múzeum főigazgatója adta át Nagy Endre István lányának, a Békés megyében élő, 77 éves Nagy Imréné Nagy Jolánnak. Ő elmondta: unokaöccse látta meg a felhívást a gyűrűről. Hozzátette: szeretné apját a felesége, Eszter mellé temettetni. Erre katonai tiszteletadás mellett fog sor kerülni.

A másik két, nem azonosítható katona maradványait Sülysápon helyezik örök nyugalomra.