Te + Én

Megható dolgot tett egy gyászoló öregúr

Szeretett felesége májusi halála után Tony Williams olyan gyászba és magányba süppedt, hogy napok teltek el anélkül, hogy bárkivel is beszélt volna. Az idő múlt, a szomorúsága nehezen enyhült, és a magányos napok is nagyon megviselték a 75 éves férfit. Végül rájött: ez nem folytatódhat így tovább.

„Elveszítettem Jo-t, csodálatos feleségemet, lelki társamat. Nincsenek barátaim, nincsenek családtagjaim, nincs kivel beszélgetnem. A végtelen csend a nap 24 órájában elviselhetetlen számomra. Nem tud valaki segíteni rajtam?” – ezek a megható szavak olvashatók azon a plakáton, amely Tony Williams ablakában van. Hogy oda került, annak egyszerű, mégis megható története van.

Képünk illusztráció. Fotó: iStock.com/metodej

Tony felesége, Jo májusban halt meg. Az angliai East Hampshire megyében élő 75 éves özvegy férfi ettől fogva nap mint nap egyedül volt. „Jo volt a legjobb barátom, csodálatos életet éltünk. De most egyedül maradtam. Úgy érzem, senki nem akar velem beszélgetni” – mondta a brit Tyla portálnak (https://www.tyla.com/). Tony Williams a magányos, szomorú hónapok után úgy döntött: nyilvánosan fog barátokat keresni.

Nem lehet hibáztatni az özvegy férfit amiatt, hogy eddig nem próbálkozott. Miután némileg enyhült a felesége halála miatt érzett fájdalom, két hirdetést adott fel a helyi újságban – de nem érkezett rá reakció. Ezután névjegykártyát nyomtatott magának, amelyket az utcán és a szupermarketben adott oda ismeretleneket. A 23 átadott kártya sem hozott a számáta társaságot.

Utolsó, kétségbeesett próbálkozása volt Tony Williamsnek az, hogy a fent olvasható felirattal egy plakátot helyezett az ablakába. Nem várt semmi különöset az új barátoktól, nem akart nekik panaszkodni vagy sírni. Egyszerűen csak egy társra vágyott, akivel lehet beszélgetni vagy zenét hallgatni.

Tony Williams számára most úgy tűnik, hogy jó fordulatot vettek az események. Miután több nagy brit sajtóorgánum is tudomást szerzett az esetéről és a különleges plakátról, valóságos levél-, e.mail- és telefoncunami érte el az idős férfit. De nem csak a megkeresések mennyiségén hatódott meg a gyászoló férfi, hanem a levelek hangvételén is, amelyek egyébként a világ minden tájáról érkeznek folyamatosan. Magányos, hozzá hasonló élethelyzetben lévő nők és férfiak is felkeresik. „Magányukat úgy átérzem, mintha a sajátom lenne. Néha csak olvasom a leveleiket és könnyezem” – nyilatkozta a Sky Newsnak.

Bízzunk abban, hogy miután a járvány elvonult, Tony Williams életébe is visszaköltözik a vidámság, amit a szeretett feleség magával vitt a sírba.