Te + Én

Nem kell, hogy okod legyen a kedvességre

November 13-a a kedvesség világnapja. Japán kezdeményezés alapján tartják világszerte azzal a céllal, hogy az emberek nagyobb figyelmet fordítsanak egymásra.

A japán Apró Kedvesség Mozgalom kezdeményezte 1997-ben, majd a mozgalom világméretűvé nőtte ki magát World Kindness Movement néven. A kedvesség világnapját 1998 óta világszerte ünneplik – írja a Wikipédia.

unsplash.com/Evan Kirby

A világnap arra figyelmeztet, hogy lépjünk túl a köztünk lévő különbségeken, nagyobb együttérzéssel és kedvességgel viszonyuljunk egymáshoz – nincs szükség grandiózus gesztusokra, mert a legelemibb dolgok is ugyanúgy hatásosak.

A kedvesség arról szól, hogy egy időre a másik embert helyezzük a középpontba: gondolunk rá, segítünk neki, és reméljük, hogy ettől jobb napja lesz. Kedvesnek lenni azt gondolhatjuk, hogy könnyű. Azokkal, akiket szeretünk, tisztelünk valóban könnyebb, de még akkor sem mindig. Mindenkinek lehet rossz napja és bizony sokszor bántjuk meg azokat is, akiket egyébként szeretünk.

Kedveskedni a szüleinknek, a gyerekeinknek, a férjünknek/feleségünknek egyszerűbb, mert tudjuk, hogy mivel tehetjük őket boldoggá. De ma gondolj egy kicsit azokra is, akik nem tartoznak a családodhoz. Légy velük is kedves. Például dicsérj meg valakit, engedd át a helyed a buszon, ülj be egy ismerősöddel egy kávéra, vagy csak köszönj mosolyogva a szomszédodnak.

Azokat a közmondásokat, amik a jót a kedvességet emelik ki – jónak lenni jó, jótett helyébe jót várj stb. – nem véletlenül találták ki, ahogyan a kedvességre sem véletlenül figyelmeztet egy világnap. Szükség van rá, neked is és másoknak is.