Te + Én

Mi lenne velünk férfiak nélkül...

November 19-e a férfiak napja. Magyarországon 2009. óta ünnepelhetjük. Célja elsősorban, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget.

1999-ben Trinidad és Tobago javaslatára, az ENSZ támogatásával nyilvánították november 19-ét nemzetközi férfinappá. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokból, Európából, Afrikából, Ázsiából és a Karibi térségből. Magyarországon 11 éve ünnepelték először.

Fotó: iStock.com/Olena Yakobchuk

„A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket” – írja a Wikipédia szócikke.

A férfinap szervezői világszerte – többek között – az alábbi célokat tűzték ki:

  • Megünnepelni a férfiakat és a fiúkat, hogy elismerésre kerüljön az értékes és pótolhatatlan hozzájárulásuk, melyet a közösségeinkért és a társadalmunkért tesznek.
  • Ki kell emelni az erőt és a bátorságot, amivel a férfiak a jobb és biztonságosabb közösségi élet kialakításában vesznek részt.
  • Pozitív férfi példaképeket kell felmutatni. Itt nem szabad a filmsztárokra és a sportolókra gondolni. Hétköznapi férfipéldák kellenek.

Ünnepeljük ma azokat a férfiakat, akik körülöttünk vannak, értünk és a gyerekeinkért dolgoznak, a munkahelyeken teljesítenek, és ha kell a nemzetért is küzdenek, szerte a világban. Férfiak nélkül finoman szólva is rossz lenne, nem? Bár sokszor épp az ellenkezőjét kívánjuk, haragszunk, dühösek vagyunk, de aztán újra és újra segít a csók, az ölelés, a társként felénk irányuló, védelmező karok. Kellenek társként és barátként!