Te + Én

Ezért olyan veszélyes az érzelmi megcsalás

Ha megcsalásra gondolunk, természetesen azonnal a fizikai félrelépés jut eszünkbe. Ám a hűtlenség másik fajtájáról már megoszlanak a vélemények, pedig a szoros, érzelmi kötődés egy másik személy iránt, akár még fájdalmasabb is lehet.

A legnagyobb probléma ezzel a fajta megcsalással az, hogy a hűtlenkedő bármeddig titokban tarthatja, amikor pedig fény derül a viszonyra, azzal tud érvelni, hogy az nem több barátságnál. Szakértők állítják, hogy az érzelmi megcsalás akár nagyobb károkat is okozhat a kapcsolatban, mint az egyszeri félrelépés, hiszen gyengíti a bizalmat, a szerelmet, és eltávolítja egymástól a párokat.

Fotó: iStock.com/Dean Drobot

Távolságtartóbbá válik

A legjellemzőbb jele annak, hogy a párod valaki más iránt ápol komoly érzéseket, hogy falat épít kettőtök közé. Ezek eleinte apró jelek lehetnek, például, ha szeretkezés után hátat fordít neked, ahelyett hogy átölelne, vagy hogy hirtelen sokkal több lett a munkája, és alig van otthon. Legtöbbször olyannak tűnhet, mint aki valahol máshol jár, és ha rákérdezel mire gondol, eltereli a témát. Érdemes leülnöd vele, és megkérdezned, miért viselkedik így, mert elképzelhető az is, hogy valami teljesen más áll ennek a hátterében, de sajnos az esetek többségében a távolságtartás érzelmi hűtlenségre utal.

Nem kéri ki többé a véleményed

A legfájdalmasabb az érzelmi megcsalásban az, hogy a szerelmednek valaki más lesz a bizalmasa. A fizikai félrelépéskor a férfiak többsége a bűntudattól vezérelve ajándékokkal lepi meg a párját, és nagyobb odafigyelést mutat felé. Ha viszont érzelmi megcsalásról van szó, a megcsalt fél úgy érezheti, hogy másodlagos helyet foglal el a párja életében, és elhanyagoltnak érzi magát. Ha azt veszed észre, többé már nem te vagy a legjobb barátja, és a véleményedet sem kéri ki, elképzelhető, hogy valaki más lépett a helyedbe.

Türelmetlenebb, indulatosabb, mint azelőtt

Gyakori jel lehet még, ha a párod mostanában sokkal idegesebbnek, feszültebbnek tűnik, és a legkisebb konfliktusoknak is hatalmas feneket kerít. Mindent túlreagál, gyakran zárja le a vitát azzal, hogy rád csapja az ajtót, és csak annyit mond, egyedül szeretne lenni. Ha a párod szeret téged, nem akar haragot tartani, és minél előbb szeretné megbeszélni a gondokat, ám ha arról van szó, hogy valaki más iránt dobog a szíve, még jól is jön neki, ha összevesztek, és elvonulhat. Hiszen addig sem kell veled foglalkoznia. Nem nagyon tehetsz más, mint hogy megkérdezed tőle, szeret-e még, mert bármennyire is fájdalmas lehet a válasza, jobb megtudni, mint együtt maradni azzal, aki mást nem szeret.