Te + Én

Honnan tudhatom, ha kihunyt a szerelem?

Amíg minden nap hallod tőle a szót: "szeretlek!", addig hajlamos vagy azt hinni, hogy minden rendben van köztetek. Pedig ez a szó könnyen ellaposodik, jelentését veszti, ha folyton dobálóztok vele, ráadásul semeddig nem tart kimondani - még akkor is, ha nem igaz.

A kapcsolatok folyton változnak, a szerelmi kapcsolatok pedig pláne. Az elején, amikor még tart a lángolás, nem is kérdés, hogy viszonzásra találnak-e az érzelmeid. Ebben az időszakban gyakran váltotok üzenetet, hívjátok egymást napközben is.

Fotó: iStock.com/New Africa

Hónapok, netán évek elteltével az igazi szerelem tovább mélyül, átalakul valami kevésbé nagy lángon égő, de mégis szoros kötelékké. Amikor ebbe a szakaszba érnek a kapcsolatok, az egyik fél – többnyire a nő – hajlamos elgondolkodni azon, hogy partnere vajon ragaszkodik-e még hozzá úgy, ahogy régen, hiszen (esetleg) egyre ritkábban hall tőle szerelmi vallomást.

Csakhogy ez a dolgok durva leegyszerűsítése. Sose kapaszkodj a szavakba! Különösen akkor ne, ha férfiról van szó. A férfi ugyanis gyakorlatiasabb teremtmény, mint te vagy. Amikor már meghódított, a magáénak érez, nem fogja szükségét érezni, hogy állandóan szóban bizonygassa a szerelmét.

Fotó: iStock.com/4 PM production

Úgyhogy figyelj inkább más jelekre. Azzal törődj, hogyan néz rád, mi van a tekintetében, miközben – mondjuk – meghitten beszélgettek. Ha szeret, azt látni fogod a szemében, ott lesz a melegség benne. Ha nem látsz ilyesmit, na akkor megnyomhatod a vészcsengőt…

Az is árulkodó jel lehet, hogy figyel-e rád, amikor jelzel vagy kérsz tőle valamit. Követi-e tett a kérésedet? Ha igen – sőt, esetleg kérés nélkül is megtesz neked dolgokat –, az azt jelenti, hogy figyel rád, fontos vagy neki. Nincs is jobb érzés annál, mint amikor egyszer csak szembesülsz egy-egy figyelmességgel… Ha ezek (már) hiányoznak a kapcsolatotokból, akkor bizony érdemes elemezni a dolgokat, esetleg leülni egy őszinte beszélgetésre.

Számít az is, hogy mennyire érzi fontosnak a veled kettesben töltött időt, szívesen szervez-e veled programot. Csak rád figyel-e az ágyban? Szóvá teszi-e, ha valamivel örömet szerzel neki? Megköszöni-e a finom vacsorát? Minderre szüksége van egy nőnek ahhoz, hogy érezze, fontos a férfi számára a lénye, a boldogsága.

Egyszóval: ezernyi apró jel vesz körül, amelyek mind-mind arról árulkodnak, hogy tényleg szeret-e. Akkor is, ha hosszú ideje nem mondta ki. Annál nagyobb öröm, amikor egyszercsak, egy olyan pillanatban, amikor annak tényleg helye van, meghallod tőle a bűvös szót…

Egyet ne tegyél soha, ne kérdezz rá: Szeretsz még? Ha valamivel, ezzel biztosan kivégzed a kapcsolatodat, hosszútávon legalábbis.