Te + Én

Ezek a tartós párkapcsolat legfontosabb alapszabályai

Agyonismételt kérdés, na de mi valójában a hosszú kapcsolat titka?

A szerelem az a csodás érzés, amitől úgy érezzük, három lábbal a föld fölött lépdelünk, a színek élesebbek, az ételek ízletesebbek, annál az egyszerű oknál fogva, hogy van „Ő”. Ilyenkor még a legképtelenebb dologról is a másik idéződik fel bennünk, az emóció győzedelmeskedik a ráció felett.

Fotó: iStock.com/bedya

A tudomány nyelvén ezt úgy hívják: fenil-etilamin, vagyis a „szerelemhormon”. Ez a hormon termelődik a szervezetünkben mikor szerelmesek leszünk, vagyis a szerelemnek valójában több köze van az agyhoz, mint a szívhez. A szerelemhormon azonban nem termelődik örökké, ahogy bármi máshoz a szervezet ehhez is hozzászokik egy idő után. Ez az idő pedig átlagosan 2-3 év. Ezt követően a szerelem szerepét vagy átveszi egy magasabb szint, vagy valószínűleg elvész örökre. „A szerelem láng, a szeretet parázs. Az egyik lobogva lángol, a másik hosszan, tartósan melegít.”- ahogy Müller Péter megfogalmazta.

De minekután a fenil-etilamin már nem segít átsuhanni a hétköznapokon, azért a bizonyos parázsért is „meg kell dolgozni”. A kérdés az, hogyan.

Íme, 9 tipp a hosszú, boldog kapcsolathoz!

Fotó: iStock.com/izkes

1. Nem tetszik valami? Mond ki!

Nincs is annál rosszabb mint, mikor valami ilyesmi hangzik el: „Bezzeg, mikor 2 évvel ezelőtt”. A dolgokat jobb azon melegében megbeszélni, kibeszélni, legyen kis, vagy nagy horderejű, mintsem magunkban tartani, mert szinte biztos, hogy akkor az később fog előtörni, akár egy vulkán.

via GIPHY

2. Ne félj önmagad lenni!

Természetes, hogy az ember legjobb oldalát, legszebb arcát akarja kidomborítani szíve választottjának jelenlétében. De figyelni kell arra, hogy ez ne csússzon át színjátékba. Hamisan énekelsz? Néha kócos a hajad? Csak a tükör előtt tudsz táncolni? Kit izgat! Azok a párok akik már jó néhány éve együtt vannak, azt mondják épp ezek a „tökéletlenségek”, amit a legjobban lehet szeretni a másikban. Más oldalról meg, ez is „csak Te vagy”, aki pedig valóban szeret, annak úgy vagy jó, ahogy vagy.

3. Te számítasz!

Szép dolog a szerelem, de mit sem ér, ha magadat nem tudod szeretni. Egy stabil „mi” csak akkor tud létrejönni, ha egy (illetve kettő) stabil „én” építi. Fontos tehát figyelni és kifejezni saját érzéseinket, vágyainkat, igényeinket. Ez elengedhetetlen, ha hosszú és boldog párkapcsolatra vágyunk.

via GIPHY

4. Bókok

Ha arról a bizonyos parázsról van szó, ennek életben tartásának egyik kulcsa a bókokban rejlik. Egy-két dicsérő szó, kedves megjegyzés mindenkinek nagyon jól tud esni, bármire is vonatkozzék. Nem kerül semmibe, mégis feldobhatjuk vele a másik napját.

5. Elfogadás és támogatás

Mindenkinek van valami heppje. Akik valóban szeretik egymást, azok igyekeznek elfogadni ezeket, még ha furának is tartják. A lényeg a kölcsönösség: „Te elfogadod az én dilimet, én is elfogadom a tiédet”, senki sem vágyik arra, hogy valaki meg akarja változtatni.

6. Csók, csók, csók

Egy kutatásból kiderült, hogy a csókok száma egyenesen arányos a párkapcsolattal való elégedettséggel. Minél több a puszi, az annál inkább mutatja, hogy a csók nem csak egy gesztus, mondjuk egy köszönés, hanem az intimitás jele.

via GIPHY

7. Az érzelmek kommunikációja

Az, hogy valaki mennyire szereti, vagy tudja érzelmeit kifejezni, alkati kérdés. Egy kapcsolaton belül viszont ez egyáltalán nem elhanyagolható. Már csak azért sem, mert a másik bármennyire is szeret és ismer minket, attól még nem lesz gondolatolvasó. Meg kell tanulni kimondani ezeket: „Kérlek”, „Köszönöm”, „Sajnálom”, „Szeretlek”.

8. Az érintés szerepe

Azt mondják, napi 15 ölelés kell a boldogsághoz, a kiegyensúlyozott és egészséges élethez. Még állatkísérletekből is kiderült, hogy azok az egyedek, akiket gyakran simogattak, jobb egészségnek örvendhettek és tovább éltek. Arról nem is beszélve, hogy például az ölelés, az összetartozás és a másokhoz való kötödés kifejezése, amiből – mint látjuk, mindkét fél profitál és a kapcsolatot is ápolja.

9. A hála

Szinte gondolkodás nélkül mondjuk, hogy „köszönöm” annak, aki ad egy zsebkendőt, vagy előreenged a liftben. A párunktól néha mégis sajnáljuk ezt a szócskát. Az évek múltán annyira természetessé válik a másik jelenléte, hogy elfelejtünk köszönetet mondani. Pedig semmit sem szabad készpénznek venni. Ha a másik megtesz értünk/nekünk valamit, a minimum egy „köszönöm”.