×

Te + Én

A boldogtalanság fizikai kivetülése

A boldogság nemcsak lelkiállapot és az élethez való pozitív hozzáállás kérdése. Összefüggésben áll a testünk kémiai folyamatival és egyes hormonok hiányával is.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a boldogtalanságnak fizikai tünetei vannak. A brightside.me össze is szedte azokat, melyek a leggyakrabban fordulnak elő.

Fotó: iStock.com/nastenkapeka

Édesség és chips utáni vágy

Ha állandóan édességet és szénhidrátban gazdag fogásokat kívánunk, annak a túlságosan alacsony szerotoninszint is állhat a hátterében. Ezek az ételek serkentik ennek a hormonnak a termelődését. Az általuk okozott jó érzés azonban hamar elmúlik: az édességek csak kis időre emelik meg a szerotoninszintet.

Súlygyarapodás

Az túlzott szénhidrát fogyasztásból egyenesen következik, hogy hízni is fogunk. A hízás mögött dopaminhiány is állhat, mivel a hormon alacsony szintjét sokan túlevéssel kompenzálják.

Mell érzékenysége
A szervezetünkben található ösztrogén mennyisége sem csak a hangulatunkra van hatással, hanem az egészségi állapotunkra is. Alacsony ösztrogénszint esetén sok nő tapasztal mellérzékenységet, amely a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a menzesz közeledtével jelentkezhet.

Fotó: iStock.com/ Motortion Films

Az empátia hiánya

Ha képtelenek vagyunk másokkal együttérzeőn viselkedni, annak oxitocinhiány is lehet a az oka. A hormon hiánya megnehezíti, hogy felismerjük a különböző arckifejezésekhez tartozó érzéseket, ezért nehezebb az érzelemátvitel.

Álmatlanság

Az álmatlanság is az alacsony szerotoninszint egyik jele. Többek között alvási problémákban nyilvánulhat meg, és megváltoztatja a hangulatot is.

Remegés

Remegés léphet fel a dopamin hormon hiánya miatt. Ezek olyan, nem szándékos mozgások a testben, amelyeket izomösszehúzódások okoznak. Leggyakrabban a kezekben történik, de érdemes figyelni rá, mert akár neurológiai betegség tünete is lehet.