Te + Én

Így tehetjük túl magunk egy fájdalmas szakításon a tudósok szerint

A szakítás szörnyű élmény, így aztán érthető, hogy többen alternatív megoldásokat keresünk arra, hogy hogyan vészeljük át ezt a kritikus időszakot. A Missourri állambeli St. Louis egyetemén kidolgozták a tudományos receptet erre.

A kutatók három módszert analizáltak, amit olyan emberek alkalmaztak, akik épp túlestek egy szakításon. Huszonnégy 20 és 37 év közötti alanyt vizsgáltak meg, akiknek a frissen véget ért párkapcsolataik három évnél nem tartottak tovább. Négy csoportra osztották őket és különböző feladatokkal bízták meg őket.

Fotó: iStock.com/Dmytro Zinkevych

Az első csoport tagjainak negatívan kellett nyilatkozniuk a volt párjaikról. A második csoportnak el kellett fogadnia azt, ami történt és feldolgozni azt a szeretetet, amit a másik iránt éreznek. A harmadik csoportnak a volt párjuktól független dolgokról kellett beszélgetniük, míg a negyediknek nem adtak ilyen jellegű feladatot. Ezt követően egy tesztet kellett mindenkinek kitölteni, amit analizáltak a kutatók.

A kutatás eredménye az lett, hogy minden csoportnál kimutattak pozitívumokat. Az első csoport tagjai nem éreztek olyan szoros kötődést volt párjuk iránt, mint azelőtt, viszont sokkal rosszabb hangulatban is voltak. A második csoportnál sem hangulatban sem pedig a volt párjukhoz való kötődésben nem történt változás, a harmadik csoportból pedig boldogabban távoztak az emberek, azonban ugyanúgy kötődtek exeikhez, mint azelőtt.

Fotó: iStock.com/weerapatkiatdumrong

A kutatók így arra hívták fel a figyelmünket, hogy egyik módszer sem alkalmas ennek a bánatnak az azonnali kezelésére.

„A szeretetünk intenzivitásának mértékét nagyon nehezen tudjuk egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. Ahhoz, hogy tartósan ellenállóak legyünk a szakítással szemben, folyamatosan próbálkoznunk kell a mások iránti érzelmeink mértékének befolyásolására. Ez bizony időbe telik, viszont hatékonyabb.” – mondta Sandra Langeslag, a kutatást vezető professzor a TIME magazinnak.