×

Szerelem

Ebből biztosan megtudhatod, hogy biztos lábakon áll-e a párkapcsolatod

Honnan tudjunk, hogy megtaláltuk a hozzánk illő társat?

Néha mindenkire rátörtnek a kétségek, hogy hányadán áll a párjával, merre haladnak, és vajon mit tartogat számukra a jövő. De vajon honnan tudjuk, hogy a kapcsolatunkra valóban érdemes hosszútávon alapozni és megéri a befektetett energiát?

Fotó: Unsplash/ freestocks.org

Íme, néhány alapvető jellemző, melynek mentén választ kaphatunk ezekre a kérdésekre!

1. Közös tervek a jövőre

Ha képesek vagytok közösen tervezni a jövőt, legyen az közeli, vagy távoli, anélkül, hogy az feszültséget és veszekedést keltene köztetek, akkor az mindenképp jó jel. Ha viszont a véleményetek látványosan különbözik, mást akartok, mást vártok, vagy épp egyikőtök hajlandó csak előre tervezni, akkor ez a kapcsolat nem áll túl biztos lábakon. Egy jól működő viszonyban, mindkét fél félelem nélkül, izgalommal néz az eljövendő időszak felé.

2. Olyat ígérjetek, amit be is tartotok

Kapcsolatok végét jelenthetik az olyan felkiáltások, amik úgy kezdődnek: „De hát megígérted…”.Egy egészsége, kiegyensúlyozott kapcsolat a kölcsönös tiszteletre, megbecsülésre és bizalomra épül. De amennyiben a felek üres ígéreteket tesznek, akkor oda lesz a bizalom, és előbb utóbb nagy eséllyel a kapcsolat is. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk a másik kéréseit és érzéseit, és csak olyat ígérjünk, amit be tudunk tartani.

via GIPHY

3. Nem korlátozzátok egymást

Ha valaki mániákusan irányítani és kontrollálni akarja a másikat, abból jó nem sülhet ki. Egy kapcsolaton belül a felek függetlenek tudnak maradni, kellő teret tudnak adni a másiknak, hogy saját életüket tudják élni, anélkül, hogy valakinek számot kelljen adni róla.

4. Az életetek nem egy végtelen dráma

Vannak olyan párok, akik között egyfolytában megy a dráma. Ők azok, akik minden tett mögött valamilyen rejtett szándékot vélnek felfedezni, nem bírják a csendet, mert folyton tudni akarják mi jár a másik helyében. Így a felek folyton manipulálják a másikat, ami nem a jó kapcsolat ismérve. Ahol valódi bizalom van, ott a felek mindent megosztanak egymással és nincs szükség a másik faggatására.

via GIPHY

5. Büszkék vagytok egymásra

Ha nem ismeritek el azt, amit a másik elért, akkor a kapcsolatotokat harmónia és szeretet helyett, rivalizálás, irigység, és alacsony önbecsülés jellemzi. Egy jó kapcsolatban a felek őszintén örülnek a másik sikereinek és büszkeséggel tölti el, hogy a másik elért valamit.

6. Törődtök egymással

Ahhoz, hogy a másik érezze, törődsz vele, nincs szükség óriási romantikus gesztusokra. Elég az is, ha mondjuk programot beszéltetek meg, de tudod, hogy késni, akkor felhívod. Hiszen bármikor közbe jöhet valami, de rengeteg felesleges veszekedést el lehet kerülni, ha időben szólsz a másiknak a változásról.

7. Hogyan viselkedtek veszekedés után

Még a legjobb kapcsolatokban is vannak viták. Ami fontos, hogy hogyan viselkedtek a veszekedés után. Egy igazi kapcsolatban a nézet eltérés ellenére a felek képesek elfogadni a másik nézőpontját és nem próbálják ráerőltetni a sajátjukat. Szintén fontos, hogy ha valaki megbántja a másikat, akkor képes legyen bocsánatot kérni.

via GIPHY

8. Nincsenek féltékenységi jelenetek

A féltékenységnek van egy egészséges szintje, hiszen ha egyáltalán nincs az sem feltétlen jó. De ha a zöldszemű szörny veszi át a gyeplőt a kapcsolatotokban, az egyértelműen nem használ nektek. A féltékenység egyrészt azt jelenti, hogy nem bízunk a másikban, másfelől pedig azt, hogy a saját önértékelésünk nincs rendben.

9. Nem beszélitek ki a másikat

Ha a baráti társaságban már csak arról tudsz beszélni, hogy a párodnak mennyi hibája van, akkor az a kapcsolat nem jó úton halad. Ha problémád van, azt jobb a pároddal őszintén megbeszélni, mintsem a háta mögött szidni a barátoknak.

10. Nem próbáljátok megváltoztatni a másikat

Egy érett kapcsolat attól működik, hogy olyannak fogadjuk el a másikat, amilyen. Úgy szeretjük, ahogy van, és nem egy fantáziaképbe zúgunk bele, amilyen ő lehetne. Ha a kapcsolatban az elvárások és folytonos elégedetlenség az uralkodó az mindenképp intőjel.