Szerelem

Házasság hete: ezerszer is igen!

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

Vasárnap kezdődik a házasság hete. Idén a koronavírus-járvány miatt elsősorban online programokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel, párkapcsolat-építő játékokkal várják az érdeklődőket – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Fotó: iStock.com/manifeesto

Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója a közleményben úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetben „még fontosabb egymásra naponként igent mondani és a kapcsolatot megerősíteni, mert így sokkal hatékonyabban tudunk szembenézni a körülöttünk lévő bizonytalansággal”.

A házasság hete központi programjai inspirációt szeretnének adni ahhoz, miként lehet eddig nem megszokott módon ugyanazt a célt elérni. Ezt szolgálják idén az online események, előadások, amelyek így még többekhez eljuthatnak, hiszen utólag is megtekinthetők és a Magyarországtól távol, kisebbségben élő vagy külföldön dolgozó párok számára is elérhetőek lesznek – tette hozzá Herjeczki Kornél.

A programsorozat idei mottója: „ezerszer is igen”.

A házasság hete központi programsorozata ünnepi istentisztelettel kezdődik vasárnap Pápán. Hétfőn Gorove László és Gorove Kriszta párkapcsolati szakértők Nemek és igenek a házasságban, kedden Mihalec Gábor pár- és családterapeuta Viharálló szerelem című online előadását nézhetik meg az érdeklődők a házasság hete Facebook-oldalán.

Szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tartanak beszélgetést, amelynek résztvevői a házasság hete idei arcai, Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia, Holló András kerekesszékes tánctanár és felesége, valamint Révész Szilvia motivációs előadó és férje lesznek. A beszélgetés élőben követhető a házasság hete Facebook-oldalán.

Csütörtökön a Három királyfi, három királylány mozgalom szervezésében Család – karrier – egyensúly címmel élő online konferenciát tartanak. Pénteken – szintén online követhető – igehirdetéssel egybekötött orgonakoncert lesz Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban.

Szombaton A házasság szakítópróbái címmel Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász és felesége tart online előadást a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján. A hetet ünnepi szentmise zárja a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

Hozzátették: a központi programok mellett sok magyarországi és határon túli településen – többi között Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Temesváron – várják online programokkal, egyházi rendezvényekkel az önkéntes szervezők az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat programja megtalálható a www.hazassaghete.hu, a www.facebook.com/hazassaghete, illetve a www.instagram.com/hazassaghete oldalon.

A házasság hete programsorozat több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, Magyarország 2008-ban csatlakozott a mozgalomhoz. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.