Te + Én

Tíz tipp, hogy elkerüljétek a veszekedést

A "számolj el tízig" itt is jó taktika, de nem az egyetlen!

Van valami mód arra, hogy egyáltalán ne veszekedjünk? Valószínűleg nincs. Mi azonban adunk Nektek 10 tippet arra, hogyan csökkenthetitek a veszekedések számát.

Fotó: iStock.com/izkes

1. Számolj el tízig

Komolyan működik! Ha valami olyasmit hallasz, ami elsőre nem tetszik, vegyél egy mély lélegzetet és szépen lassan számolj el tízig. Te sem szeretnél olyat mondani, amit később megbánsz, ugye?

2. Vezessétek be a STOP-ot

Találjatok ki egy vicces szót, vagy egy tikos jelet, arra az esetre, ha valamelyikőtök már nagyon a határokat feszegeti. Amint elhangzik a STOP-nak megfelelő jelzés, abba kell hagyni a vitát és maximum később visszatérni a dologra.

3. Ne próbálj meg nyerni

Ha szeretsz valakit, nincsen olyan, hogy jó vagy rossz. Az indulatoknak köszönhetően a veszekedések folyamán mindent sokkal fontosabbnak gondolunk, mint általában. Figyeld csak meg és próbáld ki: egy bizonyos érzésre koncentrálsz a vita folyamán, de nem mondod ki, majd a szóváltás után is rágondolsz, s hirtelen már nem is tűnik annyira lényegesnek, nem is akarsz róla tulajdonképpen vitatkozni.

4. Néhány dolog, amin egyszerűen nem érdemes vitatkozni

Teljesen normális, hogy az emberek között véleménykülönbségek vannak. Azonban ha valakivel együtt vagyunk, érdemes megtalálni azokat a dolgokat, amin teljesen felesleges vitatkozni, mert az idők végezetéig más lesz azzal kapcsolatban a véleményünk. S az sem mellékes, hogy mennyi szóváltás elkerülhetővé válik ezáltal.

5. Öleld meg a partnered

A legnagyobb viták közben a legkevésbé vágyunk arra, hogy megöleljük azt, akivel épp veszekedünk. Azonban egyszer érdemes kipróbálni, hogy a legnagyobb harcok közben kérünk vagy adunk egy ölelést annak, akit szeretünk. Meglátjátok majd, hogy mennyire megnyugtató.

6. Csinálj meg a lehetetlent

Elfelejtette az évfordulót? Nem mosogatta el az edényeket? Valami oka van mindennek. Arra bíztatunk titeket, hogy próbáljatok rájönni a lehetetlenre, vagyis a miértjére annak, hogy a párotok miért csinál, vagy nem csinál bizonyos dolgokat. Mi mindig azt hisszük, hogy azért, mert nem szeret bennünket. De mi van akkor, ha valami teljesen más dolog áll a háttérben? Fejtsétek meg együtt a lehetetlent!

7. Nincs azzal gond, ha dühösen fekszel le aludni

Annak ellenére, hogy eddig azt hittük nem szabad haraggal elaludni, most mégis úgy tűnik, hogy ez még akár jót is tehet a kapcsolatnak. Nem kell megállapodni aznap, amikor feszült vagy. Pihenj le, aludj egy jót, s holnap korán reggel tiszta fejjel beszéljétek át a dolgokat újra. Ne aggódj, az éjszaka folyamán semmi rossz nem fog történni a kapcsolatotokkal!

8. Jöjjön egy kis humor

Oldjuk a feszültséget egy kis mókázással. Dobj be egy viccet, hidd el egyikőtök sem fogja kibírni nevetés nélkül. Utána meg kinek lenne kedve újra vitába szállni?

9. Ismerd a saját álláspontod

A vitához mindig két különböző ember két különböző álláspontja szükséges. Ne félj kiállni a sajátod mellett és küzdeni érte! Ne felejtsd a tíz másodperces szabályt sem, indulatból sose cselekedjünk!

10. Biztosítsd a megfelelő légkört

A környezet mindig nagymértékben befolyásolja a beszélgetésünket. Ezért arra biztatunk titeket, hogy egy zajos környezetben, például egy szórakozóhelyen soha ne álljatok neki veszekedni. Menjetek haza és otthon, nyugodt környezetben beszéljétek meg a dolgokat.