Te + Én

Döbbenetes! Tényleg ennyi az ideális korkülönbség a párkapcsolatban?

Állítólag ez a biztos siker egyik kulcsa.

Érdekes kutatást végeztek az Amerikai Egyesült Államokban: arra a kérdésre keresték a választ, hogy van-e kapcsolat a felek közötti korkülönbség és a párkapcsolat tartóssága között.
Az Atlantai Egyetem kutatását az Independent ismertette. Azt írják, hogy a kutatásba 3000 embert vontak be. A kutatók, Andrew Frances és Hugo Mialon úgy találták, hogy van összefüggés a felek közti korkülönbség és a párkapcsolat tartóssága között. Pontosabban szólva arra a következtetésre jutottak, hogy minél nagyobb a korkülönbség a partnerek között, annál valószínűbb, hogy egyszer szétválnak.

Fotó: iStock.com/Ivanko80

A kutatás szerint ha a partnerek között öt év a korkülönbség, akkor 18 százalék az esély a szakításra. Ha a partnerek között tíz év különbség van, akkor 39 százalék a valószínűsége a valamikori válásnak. Húszesztendőnyi korkülönbség a felek közt már jelentősen, 95 százalékkal növeli a szétválás esélyét.

Arra is választ kaptak a kutatók, hogy mi az ideális korkülönbség, szerintük ha mindössze egy év korkülönbség van a felek között, az biztos sikert jelent a párkapcsolatra nézve. Ilyen esetben mindössze háromszázaléknyi a szakítás esélye.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a felek oktatási szintje hogyan hat a párkapcsolatra. Ha eltérő a partnerek képzettsége, akkor 43 százalékkal valószínűbb a válás.

A kutatás azt is megállapította, hogy ha két évig együtt van egy pár, akkor azonban 43 százalékkal csökken az esélye a szakításnak. Ha pedig már 10 éve vannak együtt a felek, az 94 százalékkal csökkenti a szétmenés esélyét. Ha a párnak a házasság során gyereke születik, az is csökkenti a válás esélyét.