Szerelem

Nem árthat egy kis taktika, ha hosszú párkapcsolatot akarsz

Harcosnak, és menekülő áldozatnak is kell lenned, hogy megmaradjon az őrült szerelem.

Évtizedek óta tapasztalható a nők öntudatra ébredése, ami együtt jár a férfiak gyengülésével – ez már önmagában is sok feszültséghez vezethet egy párkapcsolaton belül. Az egykor kimondottan erősebbiknek tartott nem leginkább attól van összezavarodva, hogy azt várják el tőle: egyszerre legyen kemény és lágy.

Fotó: iStock.com/LightField Studios

Maja Storch, a Miért vágynak az erős nők erős férfiakra? című könyv szerzője szerint az erős nő akkor esik igazán pánikba, amikor megtalálja azt a férfit, akibe bele tudna szeretni. Párkapcsolati viselkedésünk szempontjából pedig négy nagy csoportot jelöl meg.

Fotó: iStock.com/ master1305

Fotó: iStock.com/ master1305

Az Áldozat

Amint kapcsolata lesz, otthonülővé válik, és feladja a hobbijait, hogy minden idejét a kedvesének szentelhesse. Az erős férfi megzavarodik, hiszen ő nem ebbe a nőbe szeretett bele, hanem a mindig nyüzsgő, magabiztos jelenségbe, akinek időközben nyoma veszett. Mikor a nőben tudatosul párja elbizonytalanodása, megrázza magát, és újra megtanul uralkodni az érzelmein. Mit mondhatnánk erre? Ahogy a népi bölcsesség tartja: „Aki áldozat akar lenni, az semmi más nem akar lenni, csak áldozat.”

A Menekülő

A menekülők általában elégedetlenek a helyzetükkel, mindig másra vágynak. Ha családban élnek, szabadságra, ha egyedülállók, akkor kötöttségekre. A probléma gyökerét ott kell keresni, hogy az ebbe a típusba tartozók gyerekként nagy szabadságot, viszont annál kevesebb érzelmi biztonságot kaptak. De ludas lehet az alacsony önértékelés is.

A Harcos

Ez a típus is jól ismeri az áldozat szerepét, és ugyancsak keresi a módot, hogy ne váljon a szeretni tudása áldozatává. Viszont a pánikba esés helyett más stratégiát választ: harcol a vágyai és szabadsága elvesztése ellen, lenézi és kerüli a férfiakat. A leendő társnak felállított mérce így nagyon magasra kerül: csoda, ha elbukik?

A vegyes típus

Az utolsó típus az előzőek ötvözetéből áll össze. Érdekes módon azok a kapcsolatok, amelyekben az erős nő ezt a módozatot választja, hosszú távon is fennmaradhatnak. Igaz, tányérok röpködhetnek, el- és visszaköltözések, fogadkozások és azok megszegése követik egymást. Viszont mind az erők összemérése, mind a szabadságvágy helyet kap benne. Ezt hívják úgy a kívülállók: őrült szerelem.