Te + Én

Lelkünket is készítsük fel a tavaszra!

Hiába zord még reggelente az időjárás, most már tényleg csak pár pillanat, és tavasz lesz. Érezzük a napok hosszában, a levegő illatában és a csontjainkban, zsigereinkben is. Ideje lassan felkészülnünk rá testben és lélekben egyaránt: legyen ez a tavasz különleges, szóljon a külső és belső megújulásról.

1. Sokan eljutottunk már egy olyan stádiumba, ahol annyi terhet cipelünk, annyifelé kell szétszakadnunk, hogy sokszor már nem is emlékszünk rá, milyen érzés nem stresszelni valamin – éppen ezért ha nincs baj, ha nincs idegeskednivaló, keresünk valamit, előrángatunk egy régi ügyet, sérelmet a múltból, vagy egy jövőbeli, még nem létező problémán kezdünk el rágódni, ahelyett, hogy élveznénk a nyugodt napokat, amelyeket nem keserítik meg a gondok és bajok. Kezdjük a tavaszt ezek nélkül.

Fotó: iStock.com/RyanKing999

Fotó: iStock.com/RyanKing999

2 .Ne maradjunk fent sokáig minden ok nélkül, egy jó könyv, egy jó film persze nyomós érv, de csak azért, hogy a telefonunkat nyomkodjuk céltalanul, nem éri meg, hiszen a kialvatlanságnak hosszú távon súlyos következményei lehetnek.

3. Ne siettessük magunkat, amennyiben nem feltétlenül szükséges. Néha lassan és megfontoltan hamarabb célt érhetünk.

4. Persze egy nehéz nap végén jólesik semmit sem csinálni, de ez a semmi ne az legyen, hogy céltalanul bámuljuk mások állapotfrissítéseit, és ne is az, hogy  rárepülünk az értelmetlen pletykákra. Ha pihenni szeretnénk, akkor ténylegesen ne csináljunk semmit, ürítsük ki fejünket, szabaduljunk meg a gondolatainktól, koncentráljunk egy pontra – ez már egyfajta meditáció, és sokkal, de sokkal hatékonyabb mint a közösségi oldalakon való bóklászás.

5. Mindannyian mondtunk és tettünk ostobaságokat a múltban, ám ezeken rágódni felesleges. Ha jóvá tudjuk tenni, akkor nosza, ám ha nem, engedjük el és éljünk tovább szabadon.

6. Ne vegyük magunkat körül önző emberekkel, olyanokkal, akik magukon kívül képtelenek mással is foglalkozni – vagy ha már mellettünk vannak, akkor szépen lassan építsük le őket. Ezek a barátok ugyanis többet vesznek el tőlünk, mint amennyit adni tudnak cserébe.

7. Egy bizonyos koron túl már nem kell mások engedélyére, jóváhagyására várnunk. Cselekedjünk szívünk szerint, ha tetszik a világnak, ha nem.

8. Kifogások. Életünk során rengeteget halmozunk fel belőlük, sokunknál életformává vált a gyártásuk. De nem lenne jobb magunk mögött hagyni őket végleg és inkább arra koncentrálni, hogy valóban éljünk? Éljünk, félelem nélkül.

9. A negatív hozzáállás sokkal károsabb, mit azt gondolnánk. Rombol. Testet és lelket egyaránt.

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

10. Vannak ételek, amelyek pillanatnyilag iszonyatosan jól tudnak esni, de hosszú távon kifejezetten rosszat tesznek a szervezetnek. Ne áldozzuk fel az egészségünket a nassolás oltárán.

11. A halogatás megeszi a lelket. Nem is tehetünk rosszabbat magunkkal, mint hogy halogatunk egy fontos elintéznivalót, orvosi beavatkozást vagy egy döntést. Rántsuk le gyorsan a sebtapaszt, hogy egy szebb tavaszra ébredjünk márciusban.

12. Tényleg megérdemlem vagy csak akarom? Ne verjük át magunkat. Ha valamit meg akarunk venni, ne áltassuk magunkat azzal, hogy az nekünk jár. Fontos lenne, hogy legalább önmagunkkal legyünk őszinték.

13. Tanuljuk meg fogadni a bókokat! Ha valaki szépet mond nekünk, megdicséri a kinézetünket, ne mondjunk neki ellent, ne az legyen a válasz, hogy „ó, pedig ma szörnyen festek!”, helyette húzzuk ki magunkat, mosolyogjunk, válaszoljunk valami kedveset és érezzük egész nap, hogy különlegesek vagyunk.

14. Végezetül fontos lenne, hogy mások hibáztatása helyett saját magunkban keressük meg a hibát, ami miatt nem jutunk egyről a kettőre. Az őszinteség felszabadít, és végre nekiállhatunk az igazán fontos dolgoknak.