Te + Én

Kompromisszumkötés egy jó párkapcsolatban

Meddig éri meg megalkudni a kedvesünkért?

Amikor a párkapcsolatokról van szó, senki sem szeret egyoldalúan megalkudni: szinte már a kifejezés is aggasztóan hangzik. Elsőre talán meghátrálásnak vagy egyenesen gyávaságnak tűnhet, főleg egy olyan helyzetben, amikor igyekszünk megtartani a rólunk kialakult képet és a másik tiszteletét, de hatalmas különbség van aközött, hogy kompromisszumot kötünk és aközött, hogy mindenben engedünk.

Fotó: iStock.com/New Africa

A közös ritmus megtalálása

Amikor együtt vagy valakivel, biztosan tudod, mivel foglalkozik, mivel tölti a szabadidejét és úgy általában hogy épülnek fel a napjai. Ha például a párod pultosként dolgozik, nem lehetsz rá mérges, ha nem tölti veled a péntek estéit, és éppen emiatt pontosan tudod, mire számíthatsz. Ugyanez igaz a családi eseményekre és közösen eltöltött ünnepekre: ha tényleg szeretnétek, biztosan megtaláljátok azt az időt, amikor mindenki egyformán ráér.

A konfliktusok kezelése

Mind máshogy oldjuk meg a problémáinkat egymással: néhányunk egész éjszaka ébren marad és addig intézkedik, amíg mindenki elégedett lehet, mások viszont visszavonulnak, és átgondolják a nézőpontjukat, mielőtt készek lennének túllépni rajta. Megérteni a másik igényeit kölcsönös megértésen alapul, de minden pillanata megtérül később egy vitánál.

Az a bizonyos hálószobai probléma…

Csak vicceltünk, ugyanakkor mégsem: az együtt alvás nehezebb, mint hinnénk. Mit kezdhetünk fázósként valakivel, aki egy plusz takaró gondolatától is izzadni kezd, és vajon együtt tudunk ezzel élni hosszútávon? Bármi apróság, mint a pizza villával elfogyasztása, vagy a vasárnap esti kötelező sorozatnézés: mindben adódhatnak nézetelérések, mindben köthetsz kompromisszumot, még ha időnként elviselhetetlennek is tűnnek ezek a kis problémák.

A dolgok ára

Most nem az anyagiakra gondolunk: biztosan te is ismered azokat a helyzeteket, amikor az ember elgondolkozik azon, bizonyos dolgok megérik-e a rájuk fordított időt vagy energiát? Vajon megéri meghallgatni ugyanazokat a történeteket még sokszor csak azért, mert tudod, hogy szereti őket elmesélni?

Te döntöd el, mi éri meg neked, szeretnél-e ilyen feltételek mellett bevállalni valamit, hiszen a kompromisszumok is mind döntések. Rajtad áll, elfogadod-e őket.