Te + Én

Mérlegeljünk a közös bankszámla nyitás előtt!

Ha egy kapcsolat komolyra fordul, együtt élünk, együtt fizetjük a számlákat, sokunkban felmerül az igény, hogy közös bankszámlát is nyissunk. De biztos, hogy ez jó ötlet? Pár dolgot feltétlenül gondoljunk és pláne beszéljünk át, mielőtt belevágunk.

A közös bankszámla végeredményben egy kifejezetten praktikus dolog, arról nem is beszélve, hogy pontosan a felére csökkentjük a család pénzügyi kiadásait, hiszen két számla helyett csak egynek a költségeit kell fizetnünk. De az is biztos, hogy vagy sokkal közelebb hoz minket egymáshoz, vagy pedig örökre elválaszt.

Lista: pró és kontra

Készítsünk egy listát, amelyre összeírjuk az érveket és az ellenérveket, így könnyebb lesz a döntés. Akarjuk, hogy a párunk értestést kapjon minden egyes körömlakkról, amit megvásárolunk? Mit kapunk cserébe? Biztonságot?

Fotó: Freepik.com/awesomecontent

Fotó: Freepik.com/awesomecontent

Mi a valódi oka?

Mi szeretnénk, hogy párunkkal közös számlánk legyen, vagy inkább ő erőlteti? Valóban szükségünk van rá? Gondoljuk át, vajon tart-e már azon a ponton a kapcsolatunk, hogy titkos vágyainkon, álmainkon kívül a pénzünket is megosztjuk a másikkal.

Származhat-e ebből bármiféle hátrányunk?

Amikor az anyagiakról kell döntenünk, felmerül a kérdés, hogy vajon melyikünk keres, s ki az, aki többet költ? Vajon szinkronban vannak-e egymással a pénzügyi szokásaink, vagy teljességgel összeegyeztethetetlenek? Kérdés még, hogy van-e olyan megtakarításunk, melyhez a közös számlán keresztül a másik fél is hozzájuthat?

S ha vége?

Ha mégsem fog sikerülni ez a kapcsolat, vajon el tudunk-e szép csendben válni, és megegyezni a közös pénzeinken?