Te + Én

Férfiak és az ő súlyos bakijaik

Imádjuk a párunkat, hiszen erős és biztonságot nyújt, de ki nem állhatjuk, amikor férfiasan oldja meg a problémákat, így sok konfliktusunk adódhat a különbségekből. Íme öt kiemelt súlyú férfibaki.

Ha nem ismerjük fel idejében, hogy számos dolgot másképp kezelnek, más módon vetnek véget helyzeteknek a férfiak sajnos könnyen szakítás lehet a vége. Szakértőinkkel, egy párterapeuta házaspár tagjaival tipikus férfihibákat vizsgáltunk meg, férfi és női szemmel.

Fotó: iStock.com/yacobchuk

Fotó: iStock.com/yacobchuk

I. baki: Nem elég együttérző és tanácsokat osztogat
A nő panaszkodik, kiönti a lelkét a párjának, mire ő – ahelyett, hogy vigasztalná – elkezdi tanácsokkal bombázni. Tipikus helyzet, szinte minden párkapcsolatban előfordult már. A férfi, persze, a legnagyobb jó szándékkal mondja meg a tutit, de ez többnyire csak olaj a tűzre – mi nem erre vágyunk. Bőven beérnénk annyival, ha egyszerűen meghallgatna, és megértene bennünket. Baktay Zelka szerint ugyanakkor ezért a konfliktusért nem szabad csak a férfiakat hibáztatnunk. „Bár ez férfibakinak tűnik, ha megnézzük, az evolúció mit helyezett előtérbe a két nemnél, teljesen érthető a különbség.

A vadászó férfiak nagyon célratörően kommunikáltak, hiszen ilyenkor elengedhetetlen a probléma gyors meglátása és megoldása. A nők viszont akkor tudtak sikeresen utódokat nevelni, és összetartani a közösséget, ha sokat beszélgettek egymással és a gyerekekkel. Aztán ott voltak az alfahímek is, akik vezették a csoportot. Ha hozzá fordultak egy megoldandó problémával, akkor ő megmondta, mit csináljanak. Míg a többi férfi megengedhette magának, hogy tapasztalatokat cseréljen, a domináns hímnek kötelessége volt megoldani a problémát. Ez ma is így van: egy ilyen típusú férfi akkor érzi jól magát, ha a védelme alatt állók jól vannak. A tanácsosztogatással nem teljesíti a női elvárásokat, de ha azt várjuk egy alfahímtől, hogy úgy kommunikáljon, mint egy nő, akkor nem lesz többé domináns. És ez sokkal jobban hiányozna, mert nagyon jó, ha van valaki a családban, aki biztonságérzetet ad, véd minket, gondoskodik rólunk.”

Zelka szerint nem az a megoldás, ha „átneveljük” a párunkat. A lelkizést inkább oldjuk meg máshol, például a barátnőinkkel. Férjének, Miklósnak viszont kicsit más a véleménye erről. „Én úgy gondolom, a férfinak igenis fel kell ismernie, ha a nő ventillál, tehát azért beszél, hogy kiadja magából a feszültséget. Van egy igénye arra, hogy beszéljen, és ezt a férfinak el kell fogadnia.”

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

II. baki: Elvárja a spontán szexet
A legtöbb férfi bárhol, bármikor kész egy kis hancúrozásra, mi, nők, viszont másképp vagyunk bekötve (már aki). Ennek nagyrészt biológiai okai vannak: a férfi nemi hormonok gyorsabban szabadulnak fel, mint a női hormonok. Ebből a különbségből viszont óriási veszekedések származhatnak, akár válásig is fajulhat a dolog. Először Zelka fejti ki, mit gondol erről: „Férfiszemmel szexi lehet, hogy a feleség hajladozik a mosógép előtt, a nő agya viszont egész máshol jár, mert más szerepben van. Arra koncentrál, hogy gondoskodjon a háztartásról. Egy nőnek rengeteg szerepe van, és nincs mindig erotikára hangolva. Idő kell neki, hogy átváltson egyik szerepből a másikba. És ha anyukaként vagy háziasszonyként éri a szexuális közeledés, akkor lehet, hogy elutasító, amitől gyakran megsértődik a férfi.” Ezt Miklós is megerősíti: „Az adrenalin- és a tesztoszteronszint annyira megugrik a szexuális izgalom hatására, hogy akár agresszióba is átfordulhat: ha ilyenkor elutasítják a férfi közeledését, abból kialakulhat veszekedés, vagy akár fizikai durvaság is.”

III. baki: Nem fáradozik a kapcsolatért
Gyakori hiba, hogy a férfi inkább elmenekül a párkapcsolati problémák elől, ahelyett, hogy konkrét lépéseket tenne a megoldás érdekében. Vagy ha tesz is lépéseket, nagyon hamar feladja a próbálkozást, és könnyen megsértődik. Zelka és Miklós sok hasonló esettel találkozott már. „Az egyik párnál már régen volt összebújás, ezért a férfi egyik este egy piros fehérneműszettet készített a nő pizsamájára, hátha veszi a lapot. A nő viszont pizsamában ment be a hálószobába. A férfi erre megsértődött. Volt egy elvárása arról, hogy minek kellene történnie, és mivel nem teljesült, már fel is adta a próbálkozást” – mondja Zelka. Nagyon sokszor a következő lépés a szeretőtartás, hiszen a férfi úgy látja, nem becsülik meg a párkapcsolatában. A szerető viszont mindig készen áll, nem kell plusz lépéseket tenni felé. Miklós szerint a legnagyobb férfibaki ebben az esetben a türelmetlenség. „Ez egy játszma, amit a férfi kezd el: »Ja, hogyha nem érted, hogy odakészítettem neked a piros bugyit, akkor miről beszélünk?« A szeretője, bezzeg, mindig rá van hangolódva. Csak épp azt felejti el, hogy a szeretőnek több napja van rákészülni a randira, míg a feleséget gyakran annak fáradt, elgyötört állapotában próbálja megközelíteni.”

Fotó: iStock.com/kicsiicsi

Fotó: iStock.com/kicsiicsi

IV. baki: Az anyja mellett áll ki, a felesége helyett
Az anyós–meny vitában nem könnyű a férfinak állást foglalnia, hiszen lojalitás-konfliktusba kerül. Ki mellett álljon ki: az anyja mellett, aki felnevelte, vagy a felesége mellett, aki az élete párja? Zelka és Miklós egyetért abban, hogy az utóbbi a jó döntés. „A férfi sokszor igyekszik igazságot tenni, és mindkettejük mellett kiállna, pedig muszáj letennie a voksot. A család a párkapcsolatra épül, az a boltív, ami megtartja, ezért a gyereknél is és az anyámnál is előbbre való” – fogalmaz Miklós.

V. baki: Azt hiszi, az anyai szerepet is átveheti
A férfibüszkeség gyakran abban is megjelenik, hogy a férfi elkezd anyai funkciókat átvenni a párjától – mondván, hogy ő ezt is meg tudja oldani. Miért ne volna képes ugyanúgy gondoskodni a gyerekről? Miklós szerint ebből rengeteg feszültség származik, hiszen a férfiak, ha akarják, sem tudják pótolni az anyai gondoskodást és figyelmet. „Nekem férfiként nem az a dolgom, hogy a gyereket babusgassam, és minden idegszálammal odafigyeljek rá, mert ha ezt próbálom csinálni, beleőrülök. A férfiak másképp vannak felépítve. Persze, azt is gondolom, hogy egy családfőnek meg kell oldania a felmerülő problémákat, csak nem biztos, hogy neki, személyesen kell kézbe vennie a dolgokat. Óriási férfibaki, ha a büszkeség győz, és mindent egyedül akarunk megoldani.”

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko