Te + Én

Kisbabával is lehet utazni, mégis sokan inkább otthon maradnak

Míg korábban szingliként vagy édeskettesben egy-egy hátizsákkal is elindult az ember, a babás utazás egészen más: ott bizony sokszor úgy tűnik, egy teherautó sem volna elég az összes holmi tárolására és szállítására, nem is beszélve az egyéb aggodalmakról... Mit tehetünk, hogy mégse az egész házat pakoljuk be, csak a legszükségesebb dolgokat, és ősz hajszálaink se duplázódjanak a távollét alatt?

Maga az út: amit túlparázunk, pedig nem kellene

A babás csoportokban utazás kapcsán a legtöbbször azon aggódnak a szülők, hogy kibírja-e a kicsi a hosszú, többórás autó-, busz-, vonat-, repülőutat. Nos, a babák imádják, ha mozgásban vannak, a jármű zúgása elandalítja őket. Autóval szükség esetén bármikor meg lehet állni táplálkozni, buszon, vonaton és repülőn pedig bátran lehet szoptatni, tápszert vagy bébiételt adni a kicsinek (utóbbi esetében érdemes termoszban tárolni az adagot, hiszen útközben nem lesz mikró). Az út nagy részét végig fogja aludni a legrosszabban alvó pici is, utána pedig pár egyszerű játékkal elvan, nézelődik. Számára minden új és izgalmas, ne feledjük.

A legfontosabb kérdés: hol alszik a baba?

Az első hosszabb útra – általában a nagyszülőhöz, egyéb rokonokhoz, barátokhoz – a védőnői ajánlás szerint három-négy hónapos kor körül kerül sor. Ilyenkor elengedhetetlenül fontos, hogy a kicsinek legyen utazóágya, amiben biztonságos körülmények között, kényelmesen alhat. Most még talán legyintünk, hogy a mi gyerekünk, unokánk még nem forog, de egyrészt ezt bármikor elkezdheti, másrészt pedig helyváltoztatásra döbbenetes módon már a néhány napos újszülött is képes. Ha szállodába megyünk, nézzünk utána, tudnak-e adni babaágyat, esetleg pihenőszéket: sok hotel bababarát, és felár nélkül segíti a kisgyerekeseket a megfelelő felszereléssel.

Fotó: iStock.com/RossHelen

Fotó: iStock.com/RossHelen

Ha eddig nem is, most terítéken a kendő, mei tai, csatos hordozó

Mindenképpen legyen nálunk valamilyen hordozóeszköz, hiszen a babakocsi számos esetben csak nyűg: ilyen például a strand, a múzeum és a templombelsők, az apró macskakövekkel lerakott szűk mediterrán utcák, egy erdei séta, kirándulás a közeli hegyekben, városnézés. Egyébként is: aki eddig ódzkodott a hordozástól, az hamar megtanulja, hogy anyu vagy apu mellkasán alszik el legkönnyebben a baba, így a megfelelő eszköz amolyan csodaszerként is működhet nyűgös délutánokon és estéken, idegen helyen. Ha a hordozás számunkra új terület, fontos, hogy saját alkatunk és babánk korának megfelelő eszközt találjunk, hogy igazán kényelmes, pozitív élményben legyen részünk.

A profi alapfelszerelés a csomag kulcsfontosságú darabjai

Fontos, hogy minden időjárási helyzetre felkészüljünk: nyáron is lehet 10 fok, ahogyan hidegben is emelkedhet 20 fok fölé a hőmérséklet. Éjszakára a babahálózsák tökéletes megoldás minden évszakban, hiszen lerúghatja magáról a takarót a pici, továbbá a megfelelő fejfedő elengedhetetlen: különösen nagy melegben, nap ellen. Ha tehetjük, vigyünk magunkkal játszószőnyeget: nyaraláshoz ideális az ún. óriás játszószőnyeg, vízálló aljjal, amin az egész család kényelmesen piknikezhet akár a Hyde Parkban is. Ne feledkezzünk el a babapatikáról sem: a láz- és fájdalomcsillapító szirupok és kúpok mellett a fogzási fájdalmat enyhítő géleket is pakoljuk be, továbbá legyen nálunk lázmérő és orrszi-porszi: jobb félni, mint megijedni!

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Tájékozódjunk előre patikáról, ügyeletről, gyermekmegőrzésről, családi lehetőségekről

Akár családlátogatóba megyünk, akár tengerparti nyaralásra, mindenképpen érdemes előre tájékozódni a helyi lehetőségekről: szülővárosunkban, ahol ezer éve nem jártunk, talán épp családi bábszínház van a városi napok keretében, ahogyan az is tény, hogy a nagyobb hotelekben néhány órás ingyenes babamegőrzés is a vendégek rendelkezésére áll. A legfontosabb: mindig tudjuk, baj esetén hová fordulhatunk: az ügyeletes gyógyszertár és kórház paramétereit mentsük el előre azzal a tudattal, hogy inkább ne legyen szükség rá, de sosem lehet tudni.

Végül, de nem utolsósorban: ne aggódjunk túl semmit, igyekezzünk az utazás pozitív hozadékaira koncentrálni akkor is, ha közben végig a fejünkben a régi bölcsesség: „a szülő sosem nyaral, csak épp máshol neveli gyermekét”.