Szerelem

Kiborulsz a becézéstől? Nem vagy egyedül

Oka van annak, amiért kétkedve és feszélyezve fogadjuk a becéző szavakat.

Ismerek olyan szülőket, akik már a gyerekünk nevét is, úgy választják ki, hogy ne lehessen becézni. De velem is megtörtént már, hogy egy pasit – még az ismerkedési fázisban – azért „építettem le”, mert úgy szólított, hogy „Cicuka”. Van, akinek ez bejön, és van, akit inkább a hideg ráz az efféle szavaktól.

(Fotó: Unsplash.com)

A Journal of Social and Personal Relationships kutatás most 1000 résztvevőt kérdezett meg arról, hogy ki, hogyan él a becézési formákkal. A felmérésben felnőttek vettek részt, aki úgy nyilatkoztak, hogy 87 százalékban használnak beceneveket a párkapcsolataikon belül. Valamiért talán nem meglepő, de a férfiak azok, akik nagyobb arányban, 85%-ban becézik a partnereiket, a nőknél 76%-os ez az arány.

Készült egy toplista is, hogy melyek az utált – és joggal utált – női becenevek. Így a Cukibaba, a Hercegnő, a Cukorborsó, az Édibédi nagyon is felejtős. Míg a férfiak az Apucit és a Papit gyűlölték a leginkább. Hozzátesszük, aki így szólítja a párját az ne is lepődjön meg, ha előbb utóbb tönkre megy a kapcsolata.

Azért van, amit szeretnek is a nők, ilyen az Édesem, Szépségem, Gyönyörűm, de ezek is sokkal jobban kedveltek akkor, ha nem nyilvánosság előtt hangzik el, hanem inkább egy intim pillanatban, mondjuk a hálószobában. Kiderült az is, hogy a nők azért sem szeretik a becézéseket, mert azt juttatja eszükbe, hogy az imádott férfi talán az előző barátnőnél is ezt használta, és ez az egyszerűbb, ha esetleg épp nem tudja megjegyezni a neveket.