Te + Én

Életünk során valóban három nagy szerelmünk van?

A szerelem nem egy kézzelfogható dolog, amire lehet bármilyen logikus vagy tudományos magyarázatot adni, ám az talán sokaknak feltűnt, hogy az emberek többsége háromnál többször nem igazán lesz úgy igazán szerelmes. De vajon miért van ez, és mely életszakaszainkban jön el ez a három szerelem?

Talán ezekre a kérdésekre leginkább a filozófusok tudnának választ adni, akik szerint életünk során háromfajta szerelemre van szükségünk. Ezek mindegyike teljesen mást ad hozzá az életünkhöz, ám egyáltalán nem biztos, hogy mindenki megtapasztalja mindhárom szerelmet. De miért három, és mi különbözteti meg egyiket a másiktól?

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Az első szerelem

Ki az, aki ne emlékezne az első szerelemre? Az első szerelem általában igen idealisztikus, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy valóra vált tündérmesében lennénk. Ez a kapcsolat valószínűleg egész életünkre meghatározó lesz, hiszen ez az a kapcsolat, ami az első igazi tapasztalatunk a szerelemmel, és magával a párkapcsolat fogalmával is. Ez a szerelem azonban általában nem tart örökké, még ha az elején azt is hisszük, hiszen mivel általában még túl fiatalok vagyunk, mikor elkezdődik, nem fogjuk tudni átvészelni a változások hadát, ráadásul ilyenkor még sokszor fontosabb az, hogy mások mit gondolnak, mint ahogy mi igazán érzünk.

A második szerelem

Ez az a szerelem, ahol megtapasztaljuk, hogy mi is az IGAZI kapcsolat. Itt már nem minden tündérmese, itt már kőkeményen előjönnek a problémák is, és elkezdhetünk azon gondolkozni, hogy kik is vagyunk valójában. Néha azt érezhetjük, hogy párunkkal egymásnak vagyunk teremtve, néha pedig nem tudjuk, mit is keresünk a másik mellett. Nem tudjuk, vele akarunk-e maradni örökre, és hogy mit is akarunk az élettől. Általában ez egy szenvedélyes kapcsolat szokott lenni, ami még inkább megtépázhatja a lelkünket: szakítunk, újra összejövünk, újra szakítunk. Ez az a szerelem, amiből a legtöbbet tudunk tanulni, itt tényleg megtapasztaljuk, hogy mi az, amire valóban szükségünk van egy párkapcsolatban, és mi az, amire egyáltalán nincs.

A harmadik szerelem

A harmadik szerelem teljesen ráébreszt minket arra, hogy mit akarunk az élettől. Teljesen váratlanul toppan be az életünkbe, és már első pillanattól kezdve tudjuk, hogy rengeteg közös van bennünk, és azt is tudjuk, hogy senki mással nem akarunk lenni, csak vele. Minden egyszerű és elrendeltetett. Biztonságban érezzük magunkat, ráadásul a sok negatív tapasztalat segített abban, hogy eljussunk ide, a harmadik, egyben utolsó nagy szerelmünkhöz.