Te + Én

Az ölelés négy jótékony hatása testünkre-lelkünkre

Sajnos manapság egyre kevesebbet érintünk, pedig ez is ugyanúgy szeretetnyelv, mint az elismerő szavak vagy az ajándékozás. Az ölelés pedig az egyik legjobb módja annak, hogy megéljük szeretteinkkel azt az intimitást, amire szükségünk van a boldogsághoz.

Ráadásul olyan jótékony hatásai is vannak, melyekről eddig talán nem is tudtunk!

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Felszabadítja testünkben a szeretethormont

Az ölelés hatására oxitocin szabadul fel a szervezetünkben, ami a harmónia, boldogság érzéséért felel. Nem véletlen, hogy amikor ölelünk, akarva-akaratlanul mosolyra húzódik a szánk. Tulajdonképpen ez a hormon a kulcsa majdnem az összes pozitív hatásnak.

Fájdalmat csillapít

Szintén az oxitocinnak köszönhető, hogy az ölelés a legfinomabb fájdalomcsillapító. Még a legkisebb érintés is képes ezt a hatást kiváltani – gondoljunk csak bele, mire képes akkor egy egész testes összesimulás!

Oldja a stresszt

A fenti hatások után nem is csoda, hogy a stresszt is elűzi az ölelés! Ráadásul képes feloldani minket, ha társaságban izgulósak vagyunk – ha olyan vendégségbe érkezünk, ahol csak a házigazdát ismerjük, az ő köszöntő ölelése egyből oldja a szorongásunkat.

Elűzi az álmatlanságot

Ha gyakran forgolódunk álmatlanul éjszakánként, lefekvés előtt ölelkezzünk párunkkal 10 percig – vagy a családtagjainkkal, esetleg egy közeli barátunkkal. Ezzel megnyugtathatjuk a testünket, és az oxitocinnak köszönhetően sokkal relaxáltabb állapotban kerülünk ágyba.