×

Te + Én

Órákat töltünk a virtuális nagy Ő kereséssel

Van, aki csak unalomból, van, aki teljes komolysággal tölti le a különböző társkereső applikációkat a telefonjára. Aztán van, akiknek szerencséje lesz, míg mások, hiába húzogatnak jobbra-balra nem történik semmi. Közben órák, napok mennek el, és lehet, pont azt nem vesszük észre, aki kell.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A Daily Mail szerint a legnagyobb baj a telefonos appok társkeresőivel, hogy már nem a pártalálásra helyezi a hangsúlyt, hanem az appon belüli jobbra-balra húzogatást. Ez kicsit a videojátékokhoz válik hasonlóvá, csak itt nem pályákat teljesítenek a résztvevők, hanem minél több emberről próbálják meg minél rövidebb idő alatt eldönteni, hogy tetszik-e nekik, vagy sem. Kutatások szerint tízből legalább egy felhasználó hetente több mint 14 órát tölt a jobbra-balra húzogatással. Vagyis, hogy eldöntse egy röpke másodperc alatt, hogy a látott személy tetszik-e neki, vagy sem. És tényleg ennyiből kiderül?

A közelmúltban végeztek egy felmérést ezer brit randiapp-használó közreműködésével. A kérdőívek összegzése során kiderült, hogy a felhasználók mintegy 30 százaléka heti 7 órát vagy annál többet tölt jobbra-balra húzogatással a társkereső applikációkban. Mert bizony sokan, egyszerre többet is használnak.

A kérdőívre adott válaszok alapján viszont a mennyiség nem vezet eredményre. Annak ellenére, hogy az alanyok 76 százaléka egy hónapban több mint 30 emberrel “meccsel”, csak 22 százalékuknak volt tíznél több hosszabb-rövidebb beszélgetése a potenciális párjelöltekkel. Sőt a válaszadó nők negyede beismerte, hogy az elmúlt félévben egyetlen személyes találkozón sem volt.

A legnagyobb csapda, hogy bárki bármit mondhat. Az őszinteség már rég nem divat, így ha valaki egy-két beszélgetés után annyit sem mond, hogy „köszi, szia, nem téged kereslek” azon sem lehet csodálkozni. A férfiak az internetes társkeresőkön sokkal többet bókolnak a kiszemelt nőknek, ezt viszont a hölgyek már nem hiszik el, mivel sejtik, hogy párhuzamosan még van legalább 4-5 lány. A pasik egyébként is jobban a szex miatt regisztrálnak a párkeresőkre, míg a lányok valóban bíznak abban, hogy ott lesz a nagy Ő. Az órák hossza tartó húzogatásba aztán mindenki belefeledkezik: munkahelyen, buszon, villamosok, várakozás közben. Fel sem nézünk a mobilunkból, pedig lehet éppen mellettünk áll, akire vártunk. És, ha most azt érzed, hogy ez lehetetlen, hát csak annyira, mint a társkereső appon meglelni az igazit.