Te + Én

A leggyakoribb veszekedési pontok a párok között

A házimunka megosztása, szex, a hűtlenség gyanúja, csak néhány téma, ami egy párkapcsolatban vitára adhat okot. Egy friss kutatás most azt vizsgálta meg, hogy mi az, amin a legtöbbször hajba kapnak a párok, és, hogy a friss kapcsolatban élők, vagy a régi, összeszokott párok veszekednek többet.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Amerikai pszichológusok tanulmányáról a Psychology Today számol be. Ebből kiderült, hogy egyre kevesebben házasodnak össze, így egyre nagyobb az aránya az együtt élő, de nem házas pároknak. A válások száma és a hűtlenség gyakorisága is egyre emelkedik, míg a gyerekvállalási hajlandóság csökken. Nem túl jó előjelek…

A szakemberek első körben tucatnyi önként jelentkező házaspárt vontak be a kutatásba, és kikérdezték őket arról, hogy milyen problémák okoznak gyakrabban konfliktust a kapcsolatukban. A válaszok alapján 83 konkrét problémára derült fény. Ennek alapján a kutatók felállítottak egy Nézeteltérések Okai a Romantikus Kapcsolatban Skálának elnevezett mérőszámot amelynek segítségével listázták a 30 leggyakoribb, vitára okot adó dolgot, majd ezeket tartalmuk szerint hat nagyobb csoportra osztották.

A kutatás második fázisába a tudósok 107 heteroszexuális párt vontak be, akik mindannyian kevesebb mint egy éve voltak házasok, életkorban pedig 18-41 év közé estek a vizsgálat kezdetekor. A kutatók kikérdezték őket, mennyire elégedettek a kapcsolatukkal és a szexuális életükkel, megkérdezték tőlük, mennyi az esélye, hogy öt éven belül hűtlenek legyenek a párjukhoz. Három évvel később megismételték a vizsgálatot a résztvevők nagyjából felének közreműködésével.

Az eredmények azt mutatták, a felek közti viták hasonló gyakorisággal fordultak elő friss házasoknál és három évvel később, és az azokra okot adó problémák is nagyjából változatlanok maradtak. Általánosságban véve a férfiak és a nők ugyanolyan gyakran és ugyanazok miatt a problémák miatt vitáztak.

Ezek közül a leggyakoribb: a szex hiánya, az elégedetlenkedés, a féltékenység, az egyik fél túlzott vallásossága, az anyagi gondok, és a család – ebbe a gyereknevelési tézisek és az anyós probléma is beletartozik. Vagyis összességében elmondhatjuk, hogy a viták alapja nem változik, és bár hiába tudjuk, hogy ezek miatt problémák lesznek, mégis a legtöbb pár nem tudja jól kezelni. Pedig érdemes ilyenkor szakemberhez – pszichológushoz, párterapeutához – fordulni, mert könnyen átlendíthet ezeken a kríziseken.