Te + Én

Mert házi nyúlra nem lövünk!

De miért is nem? Mindenki ismeri ezt a mondást, és azt is tudjuk, mit jelent: munkatárssal nem kezdünk viszonyt, párkapcsolatot. Egész egyértelműnek tűnik ez addig, amíg el nem kezdünk vonzódni egy kollégánkhoz...

Olyankor felmerülhet bennünk a kétség: de mégis miért nem? Biztos olyan nagy baj lenne…?

Fotó: Unsplash/ Clem Onojughuo

Fotó: Unsplash/ Clem Onojughuo

Foglalkozásfüggő

Először is nem mindegy, hogy mit és hol dolgozunk. Egyes munkahelyeken már a szerződésben rögzítik, hogy nem dolgozhatnak párok közvetlenül egymással, máshol lazábban veszik a dolgokat. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ahol viszonylag kicsi helyen, kevés mozgásszabadsággal dolgozunk, nem szerencsés a kollégák között fűződő románc. Különösen akkor veszélyes a dolog, ha a két ember nem egy szinten van, hanem főnökről és beosztottjáról van szó!

Kényszer szülte viszonyok

Kérdés az is, valódi-e a vonzalom, és valóban illünk-e egymáshoz. Könnyen lehet, hogy közel sem annyira, amennyire gondoljuk. Elvégre életünk jelentős részét munkahelyünkön töltjük, nem csoda, hogy ott alkalmunk nyílik jobban megismerni egymást. Azonban ezek általában csak szerepek, a jó fej kolléga szerepe, a szigorú főnök szerepe – nem feltétlenül derül ki, milyen is az illető valójában. A közös értékek, szenvedély, azonos jövőkép sokkal fontosabb egy működő párkapcsolat szempontjából, mint az, hogy mi a foglalkozásunk.

Ha egyszer vége…

…az mindenki számára sokkal kellemetlenebb lesz. Nemcsak mi fogjuk magunkat kínosan érezni egy darabig, de kollégáinknak sem lesz könnyű, hogyan viszonyuljanak hozzánk. Arról nem is beszélve, hogy ha csúnyán zajlik az istenhozzád, akkor nagyon könnyű keresztbe tenni egymásnak a munkahelyen.

Ettől függetlenül rengeteg működő, hosszú párkapcsolat alakul ki munkahelyen. Biztos megoldás, tuti recept nincsen, de mindenképpen fontoljuk meg alaposan a fenti szempontokat, mielőtt belevágunk a viszonyba!