×

Te + Én

Tudjuk, mi az elsődleges szeretetnyelvünk?

Érdekes, hogy mennyi cikk, tanulmány születik arról, hogy hogyan fejlődik egy kapcsolat, milyen szakaszai vannak. Míg egy házasság esetén már kevésbé olvashatunk ilyesmiről. Pedig a két ember és a kapcsolat ott is fejlődik, változik. Mielőtt végleg összekötnénk az életünket, jó, ha ismerjük egymás szeretetnyelvét.

A legtöbb romantikus mese úgy ér véget: boldogan élnek, míg meg nem halnak… mintha az igen kimondásával véget is érne az élet, illetve nem derül ki, hogy mi történik utána. Az igazság az, hogy a házasság egy új lehetőség a személyes fejlődésre, hiszen mi ugyanazok az emberek maradunk a ceremónia után is. A házasság egy csodálatos cél, de jó, ha tisztában vagyunk a következő tényekkel.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Mi a szeretetnyelvünk?

Mindannyian kifejezzük a szeretetünket, az érzéseinket, de mindannyian egy kicsit másképp. Fontos, hogy megértsük és tudjuk, hogy hogyan adunk és kapunk szeretetet. Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó 1992-ben alkotta meg az öt szeretetnyelvet. Egyik hasonlata szerint személyiségünk egy motorhoz hasonló, amelynek rendszeresen szüksége van üzemanyagra ahhoz, hogy megfelelően működjön. A házasságban a házastársak feladata nem más, mint egymás szeretettankjának a feltöltése. A félreértések, csalódások és házassági problémák hátterében az áll, hogy szeretetünket nem partnerünk szeretetnyelvén fejezzük ki.

Az öt szeretetnyelv a következő:

Elismerő szavak

Minőségi idő

Ajándékozás

Szívességek

Testi érintés

Ezek közül mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat ránk az összes többinél. Hasonlóan, ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érez kellő szeretetet, még akkor sem, ha a többi nyelvet jól „beszéljük”.