×

Te + Én

Félnek-e a férfiak az okos nőktől?

Igaz, vagy csak egy városi legenda, hogy a férfiak nem tudnak mit kezdeni az okos és sikeres nőkkel? Tényleg csak akkor lehet párt találni, ha a nő butábbnak tetteti magát?

Úgy tűnik, hogy nem! És ez sok mindenkinek jó hír lehet, aki nem szeretné megjátszani magát. Volt pár kutatás, melyek az elmúlt években azt vizsgálták, hogy a férfiak a maguknál egyszerűbb nőkkel érezték jól magukat. Ennek előnye, hogy így megmaradt a saját egójuk és nem kerülnek elnyomás alá. Most egy friss kutatás azonban cáfolta ezt az elméletet.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Brit kutatók a Tindert vették alapul, hogy rájöjjenek, milyen szempontok vezérlik a férfiakat, amikor randi partnert választanak. 3600 vizsgált alany után az egyértelmű volt, hogy  a nők az okos férfiakat kedvelik, de arra nem lett bizonyíték, hogy a férfiaknak a buta nők kellenének. Sokszor az azonos tanultsági szint és érdeklődési kör a döntő, ahogyan a hasonló neveltetés is fontos.

Persze az okosság, mint trend is változik. Régen a feleségnél az számított, hogy jól főzzön, kedves és következetes legyen a gyerekekkel, és nem féltétlenül neki kellett gondolkoznia. Egészen a 60-as évekig kellett arra várni, hogy a férfiaknál a 10 legvonzóbb tulajdonságba beleférjen az, hogy egy nő intelligens legyen. Egy 2008-as kérdőívben pedig ez már feljött a negyedik helyre.

Az sem jó, ha az észt és a tudást a nagyképűséggel és a fellengzősséggel keverjük össze. Aki igazán értelmes, ezzel nem kérkedik, és nem él vissza, se barátságban, se párkapcsolatban. Így az ideális helyzetek bármikor előfordulhatnak, IQ-tól függetlenül.