×

Te + Én

Munkamániás a párunk? Segítség a kiegyensúlyozott együttéléshez

Ha valaki megismerkedik egy olyan emberrel, aki állandó mozgásban van, mindig pörög, sürög-forog, folyton dolgozik és szinte meg sem áll, annak olykor meglehetősen nehéz elviselni, kezelni a másik oldalon tapasztalt energiát. Ők azok, akiket általában munkamániásnak nevezünk. A munkaidőn túl vállalnak feladatokat, segítenek másoknak, és még a saját dolgukat is elvégzik. (Hogy csinálják?) És amikor párkapcsolatba kerülnek, a párjuk esetleg nehezebben viselheti ezt az életformát. Mit tehetünk ilyenkor? Íme 5 módszer, ami segíthet a munkamániás párunk kezelésében.

A munkamániás emberek jellemzően mindig mozgásban vannak, mondhatjuk, hogy szinte élvezik a stresszt. Viszonylag könnyen belemennek egy-egy új kapcsolatba, viszont nehezen találnak olyan embert, akivel kijönnek, mert mindkét oldalon nehézségek merülhetnek fel az eltérő habitus, az eltérő életritmus miatt. Ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen velük kijönni, vagy hogy képtelenek megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között, de fontos hozzá a megfelelő partner. Aki például ismer néhány módszert arra, hogy kezelni tudják a munkamániás partnerüket.

Forrás: Pixabay/CC0 Public Domain

Forrás: Pixabay/CC0 Public Domain

Alkalmazkodás és kompromisszum

1. Gyarkan nem elérhetők: keressünk olyan elfoglaltságot, programot, ami mindkettőnk számára érdekes és fontos, és ezeket építsük be a napirendünkbe.

2. Szeretik a kontrollt: nem bizlamatlanságból, a személyiségükből adódik, hogy szeretik tudni, mit csinál a másik és viszont. Fogadjuk el és keressünk egyensúlyt, ami mindkettőnk számára megfelelő, mondjuk írjunk üzenetet egymásnak, ha valami újba kezdtünk.

3. Könnyen felbosszanthatók: a magas szervezettség miatt nehezen kezelik a tétlenséget, vagy ha kizökkentik őket a ritmusukból. Szervezzük óvatosabban a spontán dolgokat, inkább készítsük fel a változásra, a módosításra, és akkor könnyebben alkalmazkodik.

4. Folyton versenyeznek: ez a munkahelyen jól jöhet, de a magánéletben igen megterhelő lehet a partner számára. Támogassuk mindenben, tudassuk vele, hogy mi mellette vagyunk, büszkék vagyunk rá – ezzel megnyugtathatjuk az egóját.

5. Gyakran maximalisták: sokszor türelmetlenek is, ha valamit kitalálnak, azt azonnal akarják. És annak persze tökéletesnek kell lennie. És ugyanezt várják el önmaguktól és másoktól is. A párjuk azt érezheti, hogy semmit nem csinál jól. Próbáljuk meg nem magunkra venni, tartsuk észben, hogy ilyen a párunk – mindenki jó valamiben, sőt, jobban is tudhatunk dolgokat, mint a párunk. De fogadjuk el, hogy ő ilyen…