×

Te + Én

Összeköltözés előtt álltok? Tisztázzatok néhány dolgot!

Az összeköltözés próbára teszi a kapcsolatot: vagy szorosabbra fűzi két ember viszonyát, vagy elválasztja őket. Az ismerőseink között minden bizonnyal többen is vannak, akik a partnerükkel együtt élnek, és olyan is akadhat, aki biztos volt benne, hogy élete szerelmével költözik össze mondjuk két-három év után, és ahogy közös lakásban éltek, néhány hét múlva már szakítottak is.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi az, amitől biztosak lehetünk abban, hogy felkészültünk az összeköltözésre, hogy felkészültünk arra, hogy a szerelmünkkel egy lakásban éljünk. Jó lenne a jövőbe látni, de ez képtelenség, érdemes tehát jól átgondolni, mielőtt dobozolni kezdjük a cuccainkat (vagy a párunkét).

Fotó: Unsplash/ Christelle BOURGEOIS

Fotó: Unsplash/ Christelle BOURGEOIS

Mint a párkapcsolatban mindig, ebben az esetben is a kommunikáció az egyik legfontosabb dolog, ami segíthet eloszlatni a kétségeket afelől, hogy ideje-e összeköltöznünk, vagy várjunk még inkább egy kicsit – ezt tanácsolja Janna Koretz klinikai szakpszichológus is. A szakember szerint a beszélgetés mellett érdemes azt is tisztázni, hogy milyen elvárásokkal megyünk bele az összeköltözésbe. Ez mind többek között azért hasznos, mert így tisztázhatjuk az esetleges félreértéseket, akár meglévőket, akár jövőbenieket, mert tudjuk, hogy a párunk mire számít, és ő is tudja, hogy mi mit várunk el az együttéléstől. És még mindig dönthetünk úgy, hogy eltoljuk a közös életet néhány héttel vagy hónappal, és mondjuk apró lépésekkel közelítünk a közös háztartás vezetése felé.

De mik is azok a kérdések, amiket ilyenkor érdemes feltenni a párunknak? Hát ezek!

  1. Van még valami, amit tudnom kellene, de nem tudok?
  2. Hogyan oldjuk meg a közös terheket, kiadásokat, számlafizetést?
  3. Hogyan osztjuk el a különböző helyiségeket? (Melyik milyen funkcióval bír majd az összeköltözés után?)
  4. Mit teszünk, ha egyikünknek szüksége van egy kis egyedüllétre?
  5. Mit teszünk azért, hogy az együttélés ne menjen a szexuális életünk rovására?
  6. Hogyan osztjuk el egymás között a háztartási feladatokat?
  7. Van (még) valamilyen/más aggodalmad?