×

Te + Én

Szerelem ez, vagy már csak ragaszkodás?

A szerelem rendkívül összetett dolog, és egyetlen kapcsolat sem egyforma. Mindenki máshogy mutatja ki az érzelmeit, amiben persze annak is nagy szerepe van, hogy milyen mintát hoztunk otthonról. De a szerelem és a ragaszkodás között kétségkívül van különbség.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A szerelem önzetlen, a ragaszkodás önző

Ha igazán szeretünk valakit, arra törekszünk, hogy boldoggá tegyük. Nem zsaroljuk érzelmileg, és nem próbáljuk manipulálni. Ha csupán csak ragaszkodunk valakihez, akkor az a fontos számunkra, hogy ő hogyan tud boldoggá tenni minket. Függünk tőle, és akár még irányítani is próbáljuk.

A szerelem szabad, a ragaszkodás irányító

A kölcsönös szeretet lehetővé teszi, hogy önmagunkat adjuk a kapcsolatban. Ilyenkor támogatjuk párunkat álmai megvalósításában, és maximális bizalom van közöttünk. Ezzel szemben a ragaszkodás az irányító viselkedést erősíti – nem akarjuk elengedni párunkat a barátaival, manipuláljuk, például túlzó módon próbálunk mindig a kedvére tenni.

A szerelem örök, a ragaszkodás átmeneti

A szerelmen nem fog az idő vasfoga. Még ha útjaink külön is válnak párunkkal, ha igazán szerettük egymást, mindig megőrizzük szívünkben, és a továbbiakban is a legjobbat kívánjuk neki. Ha csak a ragaszkodás kötött minket össze, a szakítás után csupán dac vagy sértettség marad bennünk, és egy idő után még az emlék is kikopik.

A szerelem közös fejlődés, a ragaszkodás teher

A szerelem a legnagyobb motiváló erő. Párunk nap mint nap arra ösztönöz minket, hogy jobb emberré váljunk, és mindent megteszünk a közös fejlődésért is. A ragaszkodás azonban visszatart a fejlődéstől, hiszen minden energiánkat felemészti, és képtelenné tesz a problémák konstruktív megoldására.