Te + Én

Mekkora hatással bír az anyós jelenléte a kapcsolatunkra?

1979-ben indult el egy nagyszabású adatgyűjtés az Egyesült Államokban, amely azt vizsgálta, hogy miként hat a párkapcsolatokra az anyós jelenléte.

A Daily Mail számolt be a kutatásról, ami több, mint 24 éven át követte nyomon összesen 7000 anya és gyerekei életét. Az alanyok rendszeresen válaszoltak a párkapcsolataikat érintő kérdésekre, a kutatók pedig később feldolgozták ezeket az adatokat, és arra jutottak, hogy a gyerekeknek nagy valószínűséggel ugyanannyi és ugyanolyan párkapcsolatuk lesz életük során, mint amennyi az édesanyjuknak volt.

anyós és menye vitáznak

A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ennek valószínűleg az az oka, hogy anyáinktól örököljük a kapcsolati készségeket, márpedig ezek befolyásolják, hogyan lépünk interakcióba másokkal, beleértve a párunkat is. Ezt az interakciót befolyásolják egyrészt olyan örökletes vonások is, mint például a depresszió, de fontos szerep jut a gyerekekre jellemző, megfigyelés utáni tanulásnak is. A fiúk és a lányok a szüleiktől tanulják meg, hogyan mutassanak szeretetet, ragaszkodást, vagy hogyan vitázzanak.

A kutatócsoport vezetője szerint többek között azt is édesanyánktól látjuk, hogy ő mennyire kritikus a párjával vagy velünk szemben, és hajlamosak leszünk mi is ezt a mintát továbbvinni felnőttként. A tanulmányt készítő csoport az apáktól örökölt, illetve tanult mintákat nem vette górcső alá, pedig ők is nagy hatással vannak a gyerekeik későbbi kapcsolataira. De mégis az anya dominál.