×

Te + Én

A csókolózás jótékony hatásai a szervezetedre

A csókolózás talán az egyik legélvezetesebb dolog, amit átélhetünk. Ez az intim foglalatosság nemcsak a léleknek tesz jót, de még az egészségünk megőrzésében is nagy szerepet játszik!

Lássuk, milyen pozitív hatásokkal bír a csók az egészségünkre!

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Természetes fájdalomcsillapító

Amikor csókolózunk, megemelkedik a testünkben az oxytocin-szint, melynek hatására boldogabbnak érezzük magunkat, és könnyebben dolgozzuk fel a minket érő stresszt. De nemcsak a feszültséget oldja a csók, hanem a fizikai fájdalmat is, mint például a fejfájást.

Erősíti az immunrendszert

Sokunk azt gondolná, hogy mivel a csókolózáskor több millió baktériumot vehetünk át a másiktól, ez nem éppen higiénikus dolog, pedig egy kézfogással mégis több esélyünk van elkapni valamit. Ami azt illeti, a csókolózás éppen hogy segíti az immunrendszert azzal, hogy például a nőknél növeli az immunitását a citomegalovírussal szemben, amely születési rendellenességeket okozhat.

A csókolózás szívbarát tevékenység

Bizony ez igaz, és nemcsak átvitt értelemben, hiszen a csókolózás csökkenti a magas vérnyomást! Amikor csókolózunk, az arcizmainkban lévő erek kitágulnak, a vér pedig az arcba irányul, így kevesebb jut a test többi részébe, ami pedig alacsonyabb vérnyomást eredményez.

Ránctalanító hatású

A csókolózás alatt összesen 146 arcizmunk működik, ami kétszer annyi izom, mint amennyit a rágásnál használunk. Ezek közül is a legfontosabb izom az úgynevezett “musculus orbicularis oris”, azaz a száj körüli és feletti izom, ami a korral elernyedhet, és ez okozza az úgynevezett szívó ráncokat. Ezenkívül a csókolózáskor az arcba tóduló vér szintén jót tesz a bőr feszességének, szépségének, arról már nem is beszélve, hogy pirosítóra sem lesz szükségünk!