×

Te + Én

Szeretetnyelvek a házasságban

Az ember azt gondolhatja, hogy ha szeretünk valakit, azt ki is tudjuk mutatni. Sajnos ez nem mindig van így. Sokszor nem tudjuk a módját érzelmeink kifejezésének. S ez többnyire azért van így, mert gyerekkorunkban a szüleinktől nem láttuk hogyan kell.

A pszichológusok szerint az egyszülős családokban felnövő gyerekek nem tudják megtanulni, a két nem közötti szeretet kommunikációt, miként a rossz házasságban növekvő gyerekek sem látják, hogyan kell két egymást szerető embernek kimutatni az érzelmeiket.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

A szeretet kimutatásának három alapvető nyelve van:

1. A testi érintés

Talán mindennél fontosabb. Egy simogatás sokszor többet mond ezer szónál. A testi érintésre csecsemő kortól, az idős korig mindenkinek, minden nap szüksége van. Szüksége lenne. Sajnos ritkán kapjuk meg ezt az érintést, illetve nem elég gyakran és nem elég őszintén. Sokan a házasságban is szenvednek az érintés hiányától.

2. Elismerő szavak

Csakúgy, mint az érintésre, elismerő szavakra is szükségünk van ahhoz, hogy egészségesen működjünk. Mindenki életében vannak olyan sikerek, eredmények melyek elismerést érdemelnek. Ez lehet egy jól sikerült ebéd, vagy a ragyogó tiszta lakás, amiért elismerésre vágyunk. Ha megkapjuk kapcsolatunk boldogabb lesz.

3. Minőségi idő

Akár a levegőre akkora szükségünk van arra, hogy párunkkal, szerelmünkkel, házastársunkkal minden héten eltölthessünk kettesben egy csak kettőnkről szóló időt. Hiába vagyunk együtt minden este, ha közben a telefonunkat nézzük, vagy filmet a tévében. Ha a gyerekkel tanulunk, vagy mosogatunk, akkor hiába van jelen a párunk, nem rá figyelünk, s ő nem miránk. Szánjunk rendszeresen időt arra, hogy csak a másikkal foglalkozunk. Biztosan tartósabb s boldogabb lesz a házasságunk, a párkapcsolatunk