Te + Én

Van megoldás a túlzott féltékenységre

Talán nincs is olyan ember, aki ne érzett volna egy kis féltékenységet, amikor a szerelme megfordul valaki után az utcán. Ez az érzés teljesen normális, és általában nem jelent gondot, hiszen könnyen túllépünk rajta. Azonban egyesekkel megesik, hogy a bizalmatlanság paranoiához vezet, ami hosszútávon a kapcsolat végét jelentheti.

Ezektől a sötét gondolatoktól nehéz megszabadulni, mert mindig találhatunk egy-két olyan gyanús jelet, amiből újabb valós, vagy téves következtetésre jutunk, és addig faggatjuk a párunkat, míg végül tényleg hűtlenségbe hajszoljuk.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hogy megelőzd a bajt, próbáld ki a következő módszereket, így elhessegetheted az ártó gondolatokat és az alaptalan spekulációkat.

Emlékezz, nem vagy egyedül!

Ha elkap a gyanú, és már hetek óta titokban gyártod az összeesküvés elméleteket, jusson eszedbe, hogy ketten vagytok a kapcsolatban, és sokkal egyszerűbb, ha rákérdezel, mint ha magadban őrlődsz. A féltékenység egyik legsötétebb velejárója, hogy magányossá tesz, mert a paranoia arra késztet, hogy magadban tartsd a gyanút. Ülj le a pároddal, és mondd el neki nyugodtan, őszintén, mitől félsz, hidd el, meg fogsz nyugodni.

Ismerd meg az ellenséget!

Ha a féltékenység tárgya egy jó barátja vagy kollégája a párodnak, kérdezd meg tőle, nincs-e kedve veletek beülni valahova. Mivel ez a személy addig csak a képzeletedben élt, így hús-vér valójában már sokkal kevésbé lesz fenyegető jelenség. Megnyugtathat a tudat, hogy ha a személy sokat mesél mondjuk a párjáról, akkor biztos, hogy nem kezd ki a tieddel.

Képzeld magad más helyébe!

Ez a harmadik módszer nagyon sokat segíthet, hogy tisztábban lásd a képet. Kívülállóként biztos te is mosolyogtál már a barátnőid történetein, és a legtöbbször megnyugtattad őket, mikor abszurd dolgokról képzelődtek. Mielőtt robbanna a bomba, és nekiesnél a szerelmednek, válts perspektívát. Próbáld ki ezt a módszert! Képzeld magad az egyik barátnőd helyébe, és gondold újra a féltékenységi drámádat az ő szemszögéből. Így már egészen más színt kap a sztorid, sőt, lehet, hogy viccesnek fogod találni!