×

Te + Én

Kapcsolatgyilkos szokásaink vannak? Érdemes résen lenni

Egy idő után a legtöbb kapcsolatunkat megszokjuk, már nem teszünk érte semmit, sőt az is előfordulhat, hogy szinte észrevétlenül folyamatosan romboljuk. De mik a leggyakoribb hibák?

Kapcsolat?

Ha úgy viselkedünk, mintha még mindig szinglik lennénk, nem pedig párként gondolunk magunkra, olyankor a partnerünk azt érezheti, valójában nem is kötődünk hozzá, csupán kellék, mellékszereplő, egy ugyanolyan kiegészítője az életünknek, mint egy szép táska vagy egy jó pár cipő. Amikor nélküle döntünk fontos kérdésekben, vagy az ő megkérdezése nélkül csinálunk programot, gondoljunk bele, mit érezhet ilyenkor?

Szemforgatás, kritizálás

Amennyiben szeretnénk megváltoztatni a partnerünket, más embert faragni belőle, az mindig egy hatalmas csapda, és valójában sosem járhatunk sikerrel. Ha ugyanis megváltozik, már nem az az ember lesz, akibe beleszerettünk, ha pedig nem (amire lássuk be, nagyobb az esély), akkor pedig folyamatos konfliktusok fogják tarkítani közös utunkat.

Fotó: Unsplash/ Clem Onojeghuo

Fotó: Unsplash/Clem Onojeghuo

Telefon

Ha az estéink nagy részében mindketten inkább a telefonunkon pötyögünk, mintsem hogy egymás felé fordulnánk, az a kapcsolat biztos kihűlését és halálát jelenti: a telefonozás pótcselekvés és tökéletesen meg lehet lenni nélküle. Helyette beszélgessünk inkább, vagy nézzünk meg közösen egy filmet, még az is jobb, mint teljesen elszeparálódni.

Zsörtölődés, kényszerítés, zsarolás

Bár amikor éppen műveljük, szinte lehetetlen észrevenni, ám ha azt érezzük, döcög ez a kapcsolat, gondoljuk át, nem mi vagyunk-e elviselhetetlenek. Ha túl sokat akarunk, folyamatosan elégedetlenek vagyunk, olyan dolgokat kérünk számon a másikon, melyet ő nem tud, vagy nem akar megtenni, ezzel mindkettőnk kedvét elvesszük egymástól. Helyette csak az őszinte megbeszélés marad, ahol a felek tisztázhatják, mit tudnak nyújtani és mit várnak el ettől a kapcsolattól.