×

Te + Én

Mi a teendő, ha hazugságon kapod a párod?

Valószínűleg a te első gondolatod is az lenne ilyen helyzetben, hogy emelt hangon felelősségre vonod, de inkább mutatunk más alternatívát.

Ki viselné jól, ha ráébredne, hogy a párja nem mondott neki igazat?! És ilyenkor bizony teljesen mindegy, hogy kisebb füllentésről volt-e szó, vagy nagyobb kamuról, a lényeg, hogy akit szeretünk, becsapott minket. Ez pedig a jövőre nézve a legtöbb embernél bizalomvesztéssel is együtt járhat.

Az első gondolatod ilyen helyzetben – hozzánk hasonlóan – az lehet, hogy na most aztán jól felelősségre vonod, az sem érdekel, ha emelt hangú szóváltás vagy nagy veszekedés lesz a dolog vége. Ehelyett viszont azt javasoljuk, hogy vegyél néhány levegőt, ülj le, igyál meg egy pohár vizet, és gondold végig a dolgokat.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Meg akart lepni

Előfordulhat, hogy a párod azért füllentett, illetve azért titkolt el előled valamit, mert olyan ok áll a háttérben, amit nem sejthetsz. Például, ha azt mondja, hogy azért vett le harmincezer forintot a közös számlátokról, mert az autót vitte szervízbe, de kiderült, hogy mégsem, akkor nem kell feltétlen és azonnal arra gondolnod, hogy ezt a pénzt valószínűleg elszórta vagy másik nőre költötte. Könnyen lehet ugyanis, hogy meglepetést akar belőle vásárolni neked vagy a gyerekeknek. Nem közeleg véletlen a házassági évfordulótok, vagy valaki szülinapja a családban a közeljövőben?

Szóval ne gondolj mindjárt a legrosszabbra! Amikor hazaér, nyugodtan kérdezd meg tőle, hogy mi a terve azzal az összeggel – mert már tudod, hogy nem az, amit neked előzőleg mondott. Éreztesd vele, hogy bátran elmondhatja, mert nem veszekedni akarsz, csak az igazat szeretnéd tudni. Így azért neki is könnyebb lesz őszintének lenni veled.

Képzeld magad a helyébe

kiabálni vele, mondunk néhány hasznosabb tippet: kiabálni vele, mondunk néhány hasznosabb tippet: Az is segíthet, ha megérted a motivációját, hogy miért nem akarta elmondani az igazat. Lehet, hogy neki hirtelen túl ciki vagy túl fájó lett volna az igazság, amin ösztönösen szépített. Gondolj csak bele, ha mondjuk azt állítja, rég elvált, aztán valahogy mégis kiderül az igazság, hogy csak pár hónapja… vagy hogy néhány ezer forintos tartozása van, ami valójában magas kamatozású gyorshitel. Lehet, hogy dühös vagy rá, mert nem volt őszinte, de képzeld magad a helyébe. Talán máig nem tudta megbocsátani magának az adott hibát, és/vagy előtted nem akart leszerepelni a kapcsolat elején. Beszéld át vele a dolgot, és biztosítsd arról, hogy veled mindent megbeszélhet, viszont az őszinteség nagyon fontos dolog számodra. Egy olyan alapszabály, amihez tartania kell magát, ha veled tervez közös jövőt.

Ha ezt a párod nem tudja vagy nem akarja betartani, vagy megígéri ugyan, de többször is hazugságon kapod, érdemes válaszút elé állítani: vagy dolgozni fog ezen – akár szakember segítségével –, vagy nem tudsz neki több esélyt adni, mert végleg eljátssza a bizalmad. És ez nem kamu.