Te + Én

Nem minden anyóssal könnyű

Amikor már végre úgy érezzük, révbe értünk a szerelmünkkel, kiegyensúlyozott a kapcsolat, akkor jön egy újabb akadály: az anyós személyében.

Természetesen léteznek szuper anyós-menyecske kapcsolatok, és nem mind problémás. De általánosságban minden családban akad egy-két bosszantó dolog, melyek az anyósunkra oly jellemzőek. Íme, a leggyakoribb három anyóstípus, melyek közül az egyik, biztos, hogy nagyon hasonlít a tiedre!

Fotó: Illusztráció (Unsplash.com)

A hiszti királynő

Valahogy mindig eléri, hogy körülötte forogjon a világ, és minden szem rászegeződjön egy családi programon. Vagy azzal, hogy mindenkinél hangosan hahotázik, vagy azzal, hogy még ennél is hangosabban sír. Jellemző még erre az extrovertált anyóstípusra, a hipochondria. Hetente akár többször is felfedez magán különböző halálos betegségek tüneteit, amit szóvá is tesz, sőt, akár éjjel ébreszti fel a párod, hogy azonnal menjen át hozzá, mert úgy érzi, haldoklik.
Az egyetlen dolog, amit tehetsz az az, hogy türelmes maradsz és hogy a felesleges drámákat egyszerűen elereszted a füled mellett.

A tökéletesség mintaképe

Ez a típus mindenek fölött uralkodni szeretne a fiacskáján és, ha nem faragták elég kemény fából a férfit, hajlamos az „anyuci pici fia” szerepkörébe kerülni. Ezenkívül ez az anyós, mindig mindent jobban tud nálad. Elmondja, miért nem takarítasz jól, kioktat a gyerekneveléssel kapcsolatban, sőt, beleszól a karrieredbe is, hiszen ő tökéletesen élte az életét, így nincs hozzá fogható. Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne hagyd magad, maradj magabiztos, de emellett igyekezz meghallgatni a tanácsait, hogy érezze, hogy szükség van rá. Egy határozott személlyel csak ugyanilyen határozottan érdemes fellépni, ha azt szeretnénk, hogy tiszteljen.

A lelki terrorista

Ez a típus, úgy sérteget, hogy azt a párod, nem fogja észrevenni. Hihetetlen fejlett érzéke van ahhoz, hogy olyan rejtett megjegyzéseket tegyen, amelyek súlyosan megsebeznek. Teszi ezt közben úgy, hogy ne tűnjön nyílt támadásnak, csupán egy aggódó megnyilvánulásnak. Jellemző még rá, hogy a fiát azzal tartja sakkban, hogyha az nem látogatja eleget, nem hívja fel naponta, akkor csendesen vérig-sértődik, amitől a párod teljesen kikészül. Az egyetlen mód, ha szemtől-szembe tisztázzátok a félreértéseket, bántásokat, mert különben ez a kifinomult játszma évekig elhúzódhat, és nem csak te, de a párod is megsínyli, hiszen két tűz közé kerül.