Te + Én

Érdemes szünetet tartani? És ha igen, mikor?

"Már nem vagy olyan, mint amikor megismertelek.” „Akkor még egy hullámhosszon voltunk.” „Azt hittem, veled élem le az életem.” Az ilyen mondatok általában arra jók, hogy egy szakítást előkészítsenek. De nem úgy, hogy repül a tányér, dől a szekrény. Egyszerűen, konfliktusmentesen, közös belátásra alapozva.

(Fotó: unsplash.com)

De mi van akkor, ha csak szünetet kérünk? Ha úgy gondoljuk, hogy eddig minden rendben volt, majd talán később is minden rendben lesz. Most azonban valami nem klappol.

Ahány pszichológus, annyi vélemény. Van, aki szerint a szünet nem más, mint egyfajta lehetőség a kibúvóra. Hiszen amikor átgondoljuk, hogy a partnerünk valójában fontos-e a számunkra vagy sem, akkor mérlegelési helyzetbe kerülünk. Márpedig ennek a helyzetnek a kimenetele mindenképpen kétesélyes. Aki a szünetet kéri, megadja a lehetőséget arra, hogy örökre kettészakadjon az egység. Persze sokszor nemcsak mi, de a párunk is úgy érzi, hogy szünetet kellene tartani. Ezeket a szüneteket természetesen előre meghatározhatjuk. Lehet két hét, három hónap, vagy egy év. Mondhatjuk azt is, addig tartjuk a szünetet, amíg mindketten úgy érezzük, hogy erre szükségünk van.

És akkor ott vannak a szabályok és a dilemmák. Ha szünet van köztünk, akkor lehet-e félrelépni, vagy sem? Azt hihetnénk, hogy a hűséget ilyen esetekben sokkal nehezebb betartani. Ez azonban nem feltétlenül igaz. A szüneteknek ugyanis mindenkor az a legnagyobb előnye, hogy ha két ember valóban szerelmes egymásba, akkor iszonyatosan elkezdenek hiányozni egymásnak. Ha viszont a szerelem elmúlt, akkor ez is kiderül. Az persze kérdés, hogy egy megbeszélt kihagyás után hogy áll vissza a bizalmi kapcsolat. Az biztos, hogy a párkapcsolat szüneteltetése egy kapcsolatban mindenképp okoz maradandó sebeket.