×

Te + Én

Öt tipp, hogy könnyebben kezeljük a féltékenységet egy párkapcsolatban

Mindenki volt már élete során legalább egyszer-kétszer féltékeny, ez teljesen normális egy kapcsolatban, ahol szeretjük a másikat. Nem a féltékenységgel magával, hanem azzal van gond, ahogyan kezeljük és kommunikáljuk ezt az érzést. Ezzel az öt tippel biztosan nem megy rá a kapcsolatunk akkor sem, ha meglátogat minket a zöld szemű szörny.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

1. Nyugodjunk meg

Az első és legfontosabb lépés, ha ránk tör a féltékenységi roham, az az, hogy lenyugodjunk. Ez nem azt jelenti, hogy később ne szembesítenénk a párunkat, hanem azt, hogy megnyugszunk, és hagyjuk, hogy a hirtelen érzelmeink helyett az ész érvek irányítsanak minket. Ha idegesek vagyunk, gyakran rosszabbnak látjuk a dolgokat, mint amilyenek!

2. Kommunikáljunk

Semmi értelme nekiesni a párunknak, esetleg kiabálni (kivéve, ha tényleg olyanon kapjuk, ami megbocsáthatatlan), sokkal többre megyünk, ha egyszerűen, nyugodtan kommunikáljuk az aggályainkat. Könnyen lehet, hogy így minden konfliktus nélkül meg tudjuk beszélni a dolgokat, és ahelyett, hogy veszekedést szítanánk, megoldjuk a problémát.

3. Nézzünk magunkba

A legtöbb esetben a féltékenység nem is a másikról, hanem rólunk szól, mert valamiért nem érezzük elégnek magunkat. Ha úgy érezzük, hogy meglátogatott minket a zöld szemű szörny, először gondolkodjunk el azon, hogy miért hozhatja ki belőlünk ezt a hatást, és ha tényleg velünk van a baj, azt oldjuk meg – ne várjunk arra, hogy a partnerünk fogja eltüntetni az összes kétségünket magunkkal szemben.

4. Ne cipeljük a sebeinket a múltból

Gyakran azért vagyunk féltékenyek, mert a múltban rossz élmények értek minket, és valójában az egésznek semmi köze nincsen a jelenlegi párunkhoz. Mielőtt konfrontálódnánk, ezt azért gondoljuk át – mennyire jogos az, amit érzünk, és mennyire azon alapul, hogy régen megbántottak minket.

5. Kényeztessük magunkat

Furcsán hangozhat, de a féltékenység nemcsak a másikat viseli meg, de minket is. Ne pörögjünk rajta túl sokat, nyugodjunk meg, mert a stressz egyáltalán nem tesz jót – aztán kényeztessük egy kicsit magunkat, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Gyakran ennyi is elég, hiszen a féltékenység legalább annyira szól rólunk, mint a kapcsolatunkról.