×

Te + Én

A szeretethiány következményei

Sikeresnek lenni nem is olyan nehéz, boldognak lenni – akár pénztárcától és karriertől függetlenül – már sokkal nehezebb. Szeretet kell hozzá, de az túl bonyolult és időigényes. Mi marad hát helyette?

Mindent a sikerért

Annyira aggódunk azon felnőttként, hogy nem fogunk helytállni a munkahelyünkön, félünk a kirúgástól, a leépítéstől, a fiatal és lelkesebb kollégáktól, hogy észre sem vesszük, hogy mindent az anyagiaknak és a sikernek rendelünk alá.

Amikor hétvégén nem a családdal vagyunk, hanem hazavisszük a papírmunkát, amikor este nem összebújunk párunkkal, hanem a laptopot bámuljuk, amikor már semmire sincs időnk, akkor nemcsak másokat fosztunk meg szeretetünktől, törődésünktől, de magunkat is az övéktől.

Hagyj most, dolgozom – mondjuk, de ennyi erővel azt is mondhatnánk: most ne szeress, dolgozom. Szeretetre pedig nekünk, felnőtteknek is nagy szükségünk van.

Legyen időnk egymásra(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Függőségeinknek is ez az oka?

A szeretetet nem lehet megvásárolni, és nem lehet figyelmen kívül hagyni a hiányát. Nemcsak boldogtalanok leszünk szeretet nélkül, de akár meg is betegedhetünk, az összes olyan szimptómát produkálva, ami a stressz miatt kialakulhat. Amíg teljesen le nem robbanunk, addig tovább küzdünk a sikerért, és mindenféle függőségekbe menekülünk, hogy legalább a testünk boldog legyen.

Dohányosként nyugalmat találunk a füstkarikákban, és semmi kedvünk megvonni magunktól, vagy alkoholt iszunk, hogy mosolygósabbak legyünk, és az a kis hang a lelkünkben még csak meg se szólaljon.

Vásárolunk, főleg, ha meg is dolgoztunk a pénzért, a gardrób tele van felesleges ruhákkal, a dolgozószoba kütyükkel, a hűtő sütivel, a gyerek játékokkal, mégsem vagyunk boldogok. Időt, kapcsolatot, ölelést, közös családi sétát, szeretetet ugyanis nem adnak a boltban.

De túl bonyolult lenne egy elhidegült, megszokott, „úgyiselrontottam” kapcsolatot megpróbálni helyrehozni, túl sok kényelmetlen kérdéssel és válasszal kéne szembenézni, ezért inkább megint felmegyünk az internetre csetelni, pornót nézni, játszani, ismét venni valamit, és már nem is csodálkozunk, ha a gyerekünk is ezt csinálja.

Rég nem figyelünk oda arra, igazából mire lenne szükségünk, vagy elhitetjük magunkkal, hogy azt úgysem kaphatjuk meg soha. Pedig a boldogság tanulható, a szeretetkapcsolatok ki- és újraalakíthatók – csak szánjunk rájuk elég időt és energiát.