Te + Én

Hányféle párkapcsolat létezik és mi melyikbe tartozunk?

Az Illinois-i Egyetem tudósai 376 szerelmespár 9 hónapos vizsgálata után négy típusra osztották a párkapcsolatokat. Vajon melyikbe tartozunk, mik az erősségeink, és hogyan lehet javítani a problémákon?

Szenvedélyes és konfliktusokkal teli

Scarlett O’Hara és Rhett Butler legendás szerelme tovább él, hiszen a valóságban is kötik össze életüket erős egyéniségek, akik csak nagy harcok árán, olykor szakításokkal tűzdelve tudják hosszú távon működtetni a kapcsolatukat. Azok a párok, amelyek tagjai rengeteg időt töltenek együtt, találkozásaik mindig szenvedélyesek, ám a viták is gyakoriak, amelyek még szenvedélyesebb kibékülésekbe torkollnak, ebbe a típusba tartoznak.

Érzelmeik gyakran változnak, nagyon mérgesek és nagyon szerelmesek is tudnak lenni, ám amint külön töltenek egy kis időt, rádöbbennek, hogy mennyire fontos számukra a másik. Mindig minden bonyolult, mindig történik valami, de a hőfokra nem lehet panasz.

Nevessünk rajta(Fotó: illusztráció pexels.com)

Drámakirályok és drámakirálynők

Sokan Brad Pitt és Angelina Jolie kapcsolatát hozzák fel példának. Erre a típusú szerelemre jellemző, hogy hullámvasútként száguld mélypontok és gyönyörű időszakok között. A páros tagjai régi beidegződéseik, csalódásaik, félelmeik miatt hozhatnak rossz döntéseket, amivel jelenlegi kapcsolatukat rombolják.

Ám ennek ellenére tudatosak, sok időt töltenek együtt, és igyekeznek megbeszélni problémáikat, megérteni a másikat, és jobban megismerni önmagukat. Ugyanakkor jót tesz nekik, ha szabadidejük egy részét a másiktól távol tölthetik, lenyugodhatnak, erőt meríthetnek, saját barátaikkal lehetnek. A drámázó párosok kétszer olyan gyakran szakítanak egymással, mint a többi típus tagjai, és kevesebb mint felük házasodik csak össze.

Partiarcék

Az Így jártam anyátokkal című sorozat legendás Marshallja és Lilyje írja le legjobban ezt a párkapcsolati típust. A tagok nagy baráti körhöz tartoznak, akikkel rendszeresen szerveznek programokat. Gyakran kommunikálnak a közösségi oldalak vagy más csevegőprogramok segítségével, minden pillanatukat, érzelmüket megosztják párjukkal.

Nagyon szeretnek játszani, vacsorát főzni együtt, elválaszthatatlanok egymástól és a társaságtól is, sokszor buliznak. Ez a típusú kapcsolat nagyon erős, mert a szerelem mögött mély barátság húzódik. Partiarcék kétharmada össze is házasodik egymással.

Egymásra hangolva

Kate Winslet és Leonardo DiCaprio Titanic-béli szerelme példázza ezt a fajta kapcsolatot. A tagok sok időt töltenek együtt (és jobb esetben a végén egyikük sem hal meg a fagyos vízben), sok közös érdeklődési körük, hobbijuk van. Fontos számukra a kapcsolat, annak előrehaladása, fejlesztése, és ezért hajlandók komoly döntéseket, áldozatokat is hozni.

Ugyanarra a helyre szeretnének menni nyaralni, pihenni, de ha kell, gyakran kötnek kompromisszumokat. Ez a fajta párkapcsolat a legboldogabb, kilencven százalékuk erős családot alkot.

mi (Fotó: illusztráció unsolash.com)

Mire jutottak még a tudósok?

Az egyetemen folytatott kutatás eredményeképp a tudósok nyilvánvaló következtetésekre jutottak. A szenvedélyes és konfliktusokkal teli párkapcsolatban hamar fellobbannak, nagyon intenzívek, de hamar el is égnek az érzelmek, és a kapcsolat akkora veszekedésekbe torkollhat, hogy egyszerűbbnek látszik inkább kilépni belőle.

A hirtelen támadt érzelmek is kihunyhatnak az átlagosnál hamarabb. A dráma szerelmeseinek állandó harcai szintén fárasztóak lehetnek, és könnyen vezethetnek szakításhoz. Ám Partiarcék és az egymásra hangolt kapcsolatok a legtöbb esetben erősek, kitartanak, terhelhetők, a tagok gyakran házasodnak össze és vállalnak gyerekeket.

S ne felejtsük el megemlíteni, hogy ideális, tökéletes párkapcsolat egyszerűen nem létezik. Minden típusnak megvannak a maga nehézségei, mélypontjai, a kérdés az, tovább tudunk-e lendülni belőlük – együtt.