×

Te + Én

Szöveges üzeneteink, amelyek hatással vannak a kapcsolatunkra

A mobil, de még inkább az okostelefonok térhódításával egyre népszerűbbek lettek a szöveges üzenetek – eleinte sms formájában, aminek a helyét mára egyértelműen átvették a különböző közösségi oldalak, valamint más, direkt erre a célra kialakított online felületek. A szöveges üzenetek és a csetelés megváltoztatta az emberek közötti kommunikációt, és ez természetesen kihat a párkapcsolatokra is: így befolyásolhatják a szöveges üzenetek a kapcsolatunkat a tudomány szerint.

A felmérések szerint manapság elég sokan választják a szöveges üzenet formáját arra, hogy megismerkedjenek valakivel, illetve a kapcsolatok elején nagyban megkönnyíti két ember között a kommunikációt, hogy az élő és a telefonon való beszélgetés mellett/helyett (?) egymásnak írt üzenetek, illetve csetelés révén is sok mindent megtudhatnak a másikról. De persze ez sem olyan egyszerű, mint ahogy az talán az első pillanatban tűnhet.

Ha üzeneteket írogatunk egymásnak, kényelmesebbnek tűnik, hiszen nem kell rögtön reagálni, a másik mégis várhatja az azonnali reakciót, ami ha elmarad, frusztráló lehet a számára. De a leírt szöveg félreértelmezésének is nagyobb esélye lehet az élő szöveggel szemben.

A kapott üzenetek révén pedig következtetéseket vonunk le a másikról, formálják a kialakult véleményünket, hozzállásunkat. Vagyis megváltoztathatják a kapcsolatunkat – a tudomány szerint is.

Fotó:kaboompics

(Fotó: illusztráció: kaboompics)

Hasonló vagy eltérő stílus

A kutatók megállapították, hogy ha két embernek hasonló a stílusa, a szöveges üzenetekhez való hozzáállása, akkor tartalomtól függetlenül is jobban kijöttek egymással, szimpatikusabbak voltak egymásnak.

Unaloműző tevékenység

Sok esetben nem is a másik iránt való érdeklődés, sokkal inkább az unaloműzés vesz rá egyeseket, hogy írjanak valakinek, vagy esetleg hosszabb beszélgetést kezdeményezzenek – ez persze általában nem derül ki, így a másik fél könnyen félreértheti, hogy az egymásnak írogatás mit is jelenthet valójában a másik számára.

Van mit javítani (Fotó: illusztráció unsplash.com)

Fontos kérdések megbeszélése

A szakemberek szerint főleg a fiatalok esetében fordul elő, hogy a fontos kérdéseket is inkább csetelés közben próbálják megbeszélni, tisztázni, mintsem személyesen. Ez pedig több szempontból is sántít: a kapcsolatok ezáltal sokkal inkább felszínesek, felületesek lettek, hiszen hiányzott az a meghitt, intim kapcsolat, ami két ember között létrejöhet egy személyes beszélgetés közben – mindenféle modern kütyü nélkül.

Helyesírás

Míg szóban nem derül ki, írásban hajlamosak vagyunk hanyagabbul fogalmazni, rövidíteni, esetleg nem törődni a helyesírással – vagy fel sem merül bennünk, hogy valamit esetleg rosszul írunk –, ez azonban sokat elárulhat rólunk a másik számára.

A felmérések szerint sokszor ez is befolyásolja, hogy valakivel szeretnénk-e megismerkedni, kapcsolatot fenntartani, vagy sem. Ez persze lehet jó és rossz is – hiszen lehet, hogy egy egyébként értékes embert veszítünk el csak azért, mert nem tud (számunkra megfelelő szinten) helyesen írni.