×

Te + Én

A cél, hogy mindenki nyerjen a párkapcsolati konfliktusban

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a vitát meg kell nyernünk. Arra törekszünk, hogy miénk legyen az utolsó szó, megdönthetetlen érvrendszerünket a másik helyrerakására használjuk fel. Pedig a párkapcsolat, de egyébként minden más kapcsolat esetében is, ez inkább romboló hatású. A csatát megnyerhetjük, de a háborút végül el fogjuk veszíteni.

Néha jó, hogy Te másképpen látod (Fotó: illusztráció pexels.com)

Ahhoz, hogy a konfliktusainkat kapcsolatunk szempontjából konstruktívan tudjuk kezelni, attitűdváltásra van szükségünk. Fogadjuk el, mi több, legyünk hálásak azért, hogy párunk véleménye más, mint a mienk, hiszen éppen ettől a különbözőségtől olyan izgalmas vele lenni!

Ne próbáljuk meggyőzni saját igazunkról, inkább bátorítsuk arra, vállalja fel gondolatait, véleményét. Vita helyett legyen ez eszmecsere – a szó szoros értelmében. Meséljük el egymásnak, hogyan látjuk a világot, fedezzük fel a másik nézőpontját minél részletesebben! Felejtsük el, hogy kinek van igaza, hiszen mindenkinek igaza van.

Természetesen ehhez a módszerhez két ember kell. Meséljük el párunknak, mit gondolunk vitáinkról, és ajánljunk fel kompromisszumos megoldást, dolgozzuk ki közösen, hogyan is működjön a legközelebbi nézeteltérés esetén az eszmecsere. Alkalmazzuk következetesen ezt a fajta vitafelfogást a legközelebbi alkalmakkor, és élvezzük, hogy rossz érzések helyett egymás mélyebb megismerése lesz az eredmény.