Te + Én

Ne fojtsuk vissza a sírást! Felszabadít, megnyugtat, ellazít

Vannak, akik állítólag soha nem sírnak, mások állandóan itatják az egereket. Vannak, akik sajnálják magukat, és azért sírnak, mások mások miatt. Sírás és sírás között van különbség, de miért érezzük jobban magunkat, ha sírunk?

Dr. William H. Frey II neurológus a könnyek szakértője, aki Minnesota állam fővárosában dolgozik a megyei kórházhoz tartozó Alzheimer Kutatóközpontban. 15 évig tanulmányozta a sírást és a könnyeket. Arra jutott, hogy

  • a vizsgált nők 85%-a és a vizsgált férfiak 73%-a kevésbé érzi magát szomorúnak sírás után,
  • egy átlagos nő 47-szer sír egy év alatt, míg egy férfi mindössze 7 alkalommal,
  • egy alkalommal átlagosan 6 percig sírunk.
  • Könnyek (Fotó: illusztráció pexels.com)

Frey szerint a sírás nemcsak a szervezet válaszreakciója a szomorúság és a frusztráció érzésére, hanem gyógyító is lehet. A sírás csökkenti az érzelmi stresszt, amelynek feloldás nélkül számtalan negatív hatása lehet a szervezetre. Ennek ellenére nem jelenthetjük ki, hogy sírni egészséges, és ha elfojtjuk a sírást, és erősnek mutatjuk magunkat, az káros. Ennek ellenére egy kiadós sírás után általában megkönnyebbülünk.

Miért ne fojtsuk vissza a sírást?

1. Távoznak a kémiai anyagok

Frey szerint a könnyekkel együtt távoznak a stressz közben keletkező kémiai anyagok, amelyek negatív hatással vannak a szervezetre.

2. Csökkenti a vérnyomást

Azokon az üléseken, amelyeken a páciensek elsírták magukat és kiengedték magukból a feszültséget, mérhetően csökkent a vérnyomásuk.

3. Csökkenti az érzelmi stresszt

A kezeletlen stressznek számtalan negatív hatása van a szervezetre. Hosszú távon növelheti akár a szívroham kockázatát is.

4. Bizonyíték, hogy emberek vagyunk

Ne dőljünk be a cuki kisállatos videóknak. Az emlősök közül egyedül az ember képes arra, hogy érzelmi stressz következtében sírva fakadjon. Az érzelmeinkre szükségünk van ahhoz, hogy empatikusabbak legyünk a közösségünk tagjaival szemben, és együtt tudjunk működni.