Te + Én

Szeretlek! Mikor és miért mondjuk?

A bűvös szeretlek szónak bizony súlya van: egy kapcsolatban számon tartjuk, ki mondta ki először, miért és mikor, és persze milyen választ kapott rá.

Vajon mit várunk ettől a szótól? A filmekben szinte varázsereje van, ha elhangzik, onnantól kezdve minden meseszerűen alakul. Mindeközben a szeretettel és a szerelemmel legalább ugyanennyiszer manipulálnak, fojtogatnak, ijesztenek, vesztegetnek meg, vagy épp zsarolnak nőket és férfiakat egyaránt. Egy féltékenységgel terhelt párkapcsolatban akár elegünk is lehet abból, hogy állandóan ezt halljuk, vagy valaki csak azért mondogatja, hogy elérjen nálunk valamit, máskor pedig csak egyszer hangzik el, de attól is a mennyekben érezzük magunkat. A szeretlek minden kapcsolatban és minden helyzetben más és más, és ha őszintén, szívből jön, akkor  sok párkapcsolati szakértő szerint nincs olyan, hogy „rossz időpontban” hangzik el.

Fotó: unsplash.com/PriscillaDuPreez

Fotó: unsplash.com/PriscillaDuPreez

Mikor mondjuk ki?

Sosem „tökéletesen” alkalmas a hely vagy az idő rá – fejti ki Toni Coleman párkapcsolati szakértő. A megfelelő időpont nem biztos, hogy akkor jön el, amikor a partnerünk jó hangulatban van, vagy valami nagyszabású eseményen vagyunk, a lényeg az, hogy mindketten valami különlegeset érezzünk. Ha ez megvan, ha a kapcsolódás letagadhatatlan, akkor az első szeretlek csak úgy kipattan valamelyik félből, teljesen váratlanul akár saját maga számára is.

Miért olyan ijesztő?

Egy másik párkapcsolati szakértő, David Bennett szerint azért ijedünk meg a szótól, illetve kimondásától, mert nagyon sok érzelmi faktor jár vele. Sebezhetőnek tüntet fel, ugyanakkor bátornak is, hiszen vállaltuk a kimondásával járó kockázatot. Ugyanakkor sosem tudhatjuk bombabiztosan előre, hogy a partnerünk hogyan fog rá reagálni. Bennett szerint megéri kockázatot vállalni vele, mert szerelembe esni és azt kifejezni az egyik legcsodálatosabb dolog, amit csak megtapasztalhatunk. Ugyanakkor attól is megijedhetünk, ha nekünk mondják a szeretlek szót, hiszen valamit válaszolni is kell. Akkor könnyű dolgunk van, ha minket is ugyanez az érzés feszít szét, na de mi van, ha (még) nem? Hogyan ne bántsuk meg a másikat? Mikor kezdjünk el gyanakodni arra, hogy csak manipulálni akarnak vele, vagy összekeverik a vágyakozással? Nehéz kérdések, és nincsenek rájuk mindenkire érvényes válaszok.

Fotó: unsplash.com/JohnSchnobrich

Fotó: unsplash.com/JohnSchnobrich

A nők később éreznek szerelmet?

Vajon ki szokta előbb kimondani a bűvös szót? Az érzelmesebb nők vagy a kapcsolatban is irányításra vágyó férfiak? Egy 2011-es kutatás szerint a férfiak mondják hamarabb, ráadásul azért, mert hamarabb érzik úgy, hogy szerelmesek, mint a nők. Valószínűleg azért van ez így, mert evolúciós szempontból a nők óvatosabbak, jobban meg akarják ismerni a partnerüket, hogy biztosak legyenek benne, jól választottak hosszú távon is. A férfiak viszont ösztöneiktől hajtva gyakrabban vallanak szerelmet azért, hogy hamarabb eljussanak a bizalom azon fokáig, ami az ágyba tereli a partnerüket. A kutatás eredményei szerint a nők sokkal jobban kedvelik, hogy a férfi a szerelmeskedés után vall az érzelmeiről, hiszen ekkor már biztos nincs mögötte hátsó szándék. S ha azt látják, hogy néhány együttlét után is kitart mellettük a férfi, akkor nagyobb biztonságban érzik magukat, és meg merik engedni maguknak érzelmeik kifejezését.

A tettek fontosabbak a szavaknál

A férfi azért is szereti előbb kimondani a bűvös szót, amiért ő szereti eljegyezni is partnerét: ezzel azt is kifejezi, hogy érdekli a kapcsolat, elég bátor ahhoz, hogy kezdeményezzen, és vezető szerepet szeretne betölteni. Ráadásul a férfiak jól tudják, hogy a nőknek nagy szükségük van az érzelmek kifejezésére, a romantikára. Ugyanakkor a szavaknál sokszor beszédesebbek a tettek…