Te + Én

Nőnek lenni igazi kihívás, több feladatban is helyt kell állni, egyszerre

Akár férfiként, akár nőként láttuk meg a napvilágot, azt a minőséget kell megélnünk az életünkben, ami adatott, minél magasabb szinten. És ez bizony sokunknak nagy kihívást jelent.

Ma már egyre több a lifecoach, mentális segítő, tanácsadó van, –  hogy a pszichológusokról ne is beszéljünk, – akik több éve foglalkoznak a nőiesség témakörével, és segítik a hozzá fordulókat, hogy boldogan és kiegyensúlyozottan tudják fogadni és viselni a nőiességet. A mentorok szerint a nőiesség ma egészen új kihívások elé állít, mint édesanyáink, vagy nagyszüleink idejében.

„Rengeteg lehetőség van előttünk, amik közül elvileg szabadon választhatunk, mégis, a társadalmi nyomás és a környezetünk, a családunk sok esetben az elvárásait vetíti ránk és okoz ezzel feszültséget bennünk. Nem beszélve azokról a hozott mintákról, amiket fel sem ismerünk, hiszen generációkon átívelően alakították gondolkodásunkat, érzelmi világunkat” – véli, az egyik neve elhallgatását kérő szakember.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Egy jól működő párkapcsolat, család, gyermekek, karrier, számtalan olyan szerep, amiben meg akarunk felelni, miközben elfelejtjük megélni azt az örömteli teremtőerőt, ami nőként a dolgunk lenne a világban.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Kislányként biztonságban érezzük magunkat, önfeledtek vagyunk, játszunk és elbűvölünk mindenkit, ahogy azonban idősödünk, egyre több minden rakódik ránk, amitől elveszítjük az önmagunkba vetett hitünket, feszültségben élünk és a mindennapjainkat nem az öröm hatja át, ami a természetes állapotunk lenne, ami egykor volt.

Ha pedig még ilyenkor sem kapunk észbe, jönnek az erőteljesebb figyelmeztetések, a testi tünetek és problémák, a női szervek megbetegedései, a meddőség.

A hiba pedig nem a kihívásainkban keresendő. Minden korban és minden női életszakaszban megvoltak ezek, még ha más és más formát öltöttek is.

Ahogyan kezeljük őket, az határozza meg, ki tud-e teljesedni az életünk nőként. A probléma gyökere ott van, ha nem a saját életünket éljük, amiben ki tudunk teljesedni, hanem elfogadunk olyan életutakat – tudatosan vagy tudattalanul – ami nem a miénk.

A leggyakoribb problémák, melyekkel a szakembereket megkeresik a párkapcsolati és/vagy szexuális nehézségek, nőgyógyászati problémák vagy meddőség, de előfordul olyan is, hogy azt érzi valaki, nincs a helyén, nőként félretolják, nem tisztelik. Aki úgy érzi elakadt, annak érdemes nem kizárólag a családtagokkal és a barátnőkkel konzultálni, de szakembert is felkeresni!